Poslanci rozjeli snižování platů zákonodárců i soudců

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 10. 2010 10:30
Platy zákonodárců mají klesnout zhruba o 5 procent
Platy dolů?
Platy dolů? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci souhlasí se snížením platů ústavních činitelů a soudců - návrh pustili do dalšího projednávání. Zákon souvisí i se státním rozpočtem, protože rozpočet už s těmito úsporami počítá.

Mínus 5 procent

Podle vládního návrhu by měl základ platu poslance nebo senátora klesnout na 51 731 korun (teď je kolem 59 tisíc), plat soudců klesne na 54 005 korun. Soudcům ale plat klesne jen na rok, od ledna 2012 se má dostat zase na úroveň 56 849 korun (tedy zhruba na dnešní úroveň).

Jde o platovou základnu, řada zákonodárců k ní má příplatky za předsednictví nebo místopředsednictví parlamentních výborů nebo za účast ve vedení parlamentních komor.

Vláda navrhuje tuto výjimku u soudců s ohledem na ústavní stížnosti proti snižování soudcovských platů, které u Ústavního soudu v minulosti slavily úspěch.

Platy zákonodárců, soudců a státních zástupců tak klesnou zhruba o 5 procent. Na ústavních činitelích, kterých je asi 3 a půl tisíce, tedy stát ušetří zhruba 120 milionů korun. Na platech státních zástupců pak 42 milionů.

Čas pracuje naopak pro zvýšení

Vláda chtěla schválit zákon ve sněmovně hned v jediném čtení, to ale klub ČSSD vetoval. Většina sociálních demokratů ale podpořila zkrácení lhůt, takže sněmovní výbory ho projednají během dvou týdnů.

Zákon musí projít oběma komorami parlamentu do konce roku. V lednu 2011 totiž končí zákonem dané zmrazení platů a mzdy zákonodárců a soudců by naopak citelně vzrostly.

"Pokud nebude učiněno žádné opatření, potom se v roce 2011 platová základna skokově navýší na trojnásobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře dosažené za rok 2009," píše vláda ve svém zdůvodnění.

Základní plat poslanců a senátorů by tak místo seškrtání naopak vzrostl na 69 300 korun měsíčně. A státní rozpočet, místo aby ušetřil, by musel naopak najít další víc než miliardu korun navíc.

Návrh teď začnou projednávat výbory a začátkem prosince pak celá sněmovna. Může tak ještě doznat změn.

 

Právě se děje

Další zprávy