Poslanci odmávli schodek státního rozpočtu: 135 miliard

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 10. 2010 16:13
Příjmy a výdaje rozpočtu už teď sněmovna měnit nesmí
Tak 1. čtení je v suchu!
Tak 1. čtení je v suchu! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna po několikahodinové rozpravě schválila příjmy a výdaje státního rozpočtu a tím i schodek, který na příští rok vláda plánuje ve výši 135 miliard korun.

Podle očekávání hlasovali pro rozpočet jen přítomní koaliční poslanci, ale jejich 109 hlasů pohodlně stačilo. Proti bylo všech 70 přítomných sociálních demokratů a komunistů.

V prvním čtení poslanci rozhodují jen o celkovém rámci - tedy příjmech a výdajích - a ten je potom závazný. Zatímco ve druhém čtení mohou navrhovat přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami, schodek už bude pevně daný.


Opozice kritizovala, koalice čekala na hlasování

Sněmovní rozprava byla téměř zcela v rukou opozice, která rozpočet kritizovala, vládní koalice, vědoma si početní převahy, se příliš nenamáhala ho bránit.

Hned na začátku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) upozornil, že pro příští rok chce vláda zachovat schodek ve výši 4,6 procenta HDP, rok na to na úrovni 3,5 procenta celkového výkonu ekonomiky a v roce 2013 na hodnotě 2,9 procenta HDP s cílem mít v roce 2016 vyrovnaný rozpočet.

Z koaličních poslanců pak promluvil Petr Tluchoř (ODS), který brojil proti strachu z reforem a opozici nazval "apoštoly strachu".

"Už kvůli tomuto prvnímu drobnému krůčku čelí vláda nesmyslným odborářským demonstracím, sněmovním obstrukcím sociálních demokratů a vyhrožováním Ústavním soudem," zastával se "škrtajícího" rozpočtu a koaliční poslance upozornil, že toto je jen "první závan reformního úsilí".

Opozici ale nedojal.

Opozice: Jsou to jenom škrty!

"Vláda říká, že podporuje vědu, výzkum, inovace, budoucnost, konkurenceschopnost České republiky, místo toho škrty na všech frontách, kam se podíváte," přisadil si Milan Urban (ČSSD).

A přidal se i jeho bývalý stranický šéf Jiří Paroubek: "Vláda spoléhá na to, že obyčejní lidé vystrašení paranoidní rétorikou blížícího se virtuálního bankrotu a zdecimované země, jakéhosi druhého Řecka, ponesou všechny chyby politiků na svých bedrech. Že si dokonce koupí i tu Open Card, že přispějí na minomety či jiné legrácky současných náměstků ministrů a ministrů."

"Budeme hlasovat pro nepřijetí tohoto návrhu zákona o státním rozpočtu v 1. čtení, budeme hlasovat pro jeho zamítnutí," oznámil sněmovně předseda KSČM Vojtěch Filip.

Právníka Filipa hned poté opravoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): "Domnívám se, že podle jednacího řádu nelze státní rozpočet v 1. čtení zamítnout. Lze ho vládě vrátit s doporučením, jak má být bilance přepracována."

Ani jedno, ani druhé ovšem vládě nehrozilo, za zády měla koaliční převahu poslanců. Ostatně vrácení rozpočtu vládě k přepracování ani nikdo nenavrhl.


 

Právě se děje

Další zprávy