Řečí jako vody. Sněmovna probírá rozpočet státu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 10. 2010 12:00
Poslanci diskutují o tom, kdo může za dluhy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za řečnickým pultíkem ve sněmovně se střídají s dlouhými projevy hlavně zástupci opozice, tu a tam se objeví obvinění, kdo může za zadlužování a zda se Česká republika blíží Řecku nebo ne.

Poslanci začali probírat státní rozpočet.

Atmosféra není nijak bouřlivá, dlouhé projevy unaví. Už dopoledne prořídly vládní i  poslanecké lavice.

Rozpočet i "škrtzákony" v jednom pytli

Hned v úvodu premiér Petr Nečas (ODS) informoval oficiálně sněmovnu o tom, co jasné od úterka: že vláda vzala zpět své čtyři   zákony, které potřebuje prosadit, aby v rozpočtu ušetřila. Bez nich prý neseděli poslancům příjmy ani výdaje rozpočtu.

Vláda kvůli zmíněným zákonům požádala předsedkyni sněmovny, aby vyhlásila stav legislativní nouze - to jí umožní prohlasovat je v je velmi rychle.

"Vláda podvádí," reagoval na to úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Česká republika není ve stavu legislativní nouze."

Debata o rozpočtu se ostatně celou dobu prolínala s debatou o "škrtzákonech". Vláda je ve zvláštní situaci - navrhuje rozpočet, který počítá s úpravami, které ale ještě neprošly parlamentem.

Vláda: Zadlužujeme se čím dál víc!

Sobotka napadl i podstatu samotného rozpočtu, který sám premiér Nečas označil ve vládě za "škrtformu".

"Jestliže tato vláda jde politikou škrtů a klade dramaticky důraz na snižování výdajů státu, tak automaticky negativním způsobem ovlivní budoucí příjmy státního rozpočtu," řekl.

Ministr financí Miroslav Klaousek (TOP 09) prohlásil, že státní dluh, který bude na konci roku 2011 činit 38,9 procenta HDP, není nijak dramatický.

"Co je ale nejdůležitější, jsou trendy," dodal Kalousek. "Máme obrovský strukturální problém s velmi negativním trendem zvyšování zadluženosti, nebudeme-li ho urychleně řešit."

Opozice: Snižujete životní úroveň!

U opozice pochopení nenašel.

"Tady všude jsou připraveny drastické vládní škrty, které znamenají skutečně přímý útok na prosperitu České republiky a znamenají přímý útok s cílem snížit životní úroveň drtivé většiny lidí," uvedl před poloprázdným sálem poslanec David Rath (ČSSD).

A došlo i na vtipy.

"Pan Sobotka se mýlí, že není důvod ke stavu legislativní nouze," překvapil své kolegy předsda komunistů Vojtěch Filip, ale vzápětí dodal: "Vláda sama se může vyhlásit za katastrofu a pak legislativní nouzi máme."

V tomto prvním čtení schválí sněmovna jen základní parametry - tedy plánované příjmy, výdaje a schodek, který vláda navrhuje v tomto případě na 135 miliard korun. Na přesuny mezi kapitolami mají poslanci až druhé čtení.

 

 

Právě se děje

Další zprávy