Odbory vyhlásí stávkovou pohotovost. Nečas jim neuhnul

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 10. 2010 7:50
Premiér Petr Nečas se časně ráno sešel s odboráři
Protesty policejních odborů 21. 9.
Protesty policejních odborů 21. 9. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Brzké ranní jednání zástupců odborů s premiérem Petrem Nečasem (ODS) skončila bez dohody. Odboráři po setkání oznámili, že se už v pondělí rozhodli pro stávkovou pohotovost.

Premiér odmítl ustoupit od plánovaných platových škrtů: "Vláda v žádném případě neustoupí. Trvá na tom, že že dojde k desetiprocentnímu snížení obejmů platů v rozpočtové sféře."

Schůzku s premiérem chtěli odboráři poté, co zkrachovala jednání s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Ten chce rozšířit okruh zaměstnanců státní správy, kteří by mohli dostat smluvní plat, odbory ale trvají na zachování stávajícího tabulkového systému bez podstatných změn.

"Dneska se jednalo hlavně o zákoníku práce, o tom snižování moc ne," řekla novinářům po skončení jednání šéfka odborů státních zaměstnanců Alena Vondrová. O platech zopakovala: "Chceme zachovat stávající systém."

"Bojíme se, že by mzdy nepoklesly jen o těch 10 procent," prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Stávka možná bude!

Situace je teď v podstatě zabetonovaná a dnešní ranní setkání s premiérem přineslo jediný malý posun: Petr Nečas odborářům slíbil ještě jedno jednání po poradě ekonomických ministrů a projednání v koalici. Nepůjde ale o to, zda objem platů snižovat, či ne, ale o to, jakým způsobem.

I sám předseda ČMKOS připouští, že se samotným poklesem objemu peněz na platy už odbory počítají: "Většina odborových svazů je s tím vpodstatě smířena. Zdravotníci ne, ale ti půjdou svou vlastní cestou."

Výjimku budou mít i pedagogové, u kterých si jiné odměňování vymínily Věci veřejné už při vyjednávání o vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy