Sledovačky? Horší než ABL je objednavatel, míní žena VV

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 10. 2010 14:30
Kandidátka na primátorku vysvětluje svůj postoj k nejslabším místům strany, za niž kandiduje
Markéta Reedová
Markéta Reedová | Foto: Jan Langer

Praha - Kandidátka Věcí veřejných na pražskou primátorku Markéta Reedová připustila, že není šťastná, když je její nová strana personálně spojována s bezpečnostní agenturou.

Společnost ABL, kterou založil a léta řídil mecenáš strany a dnešní ministr dopravy Vít Bárta se krom jiného zabývala sledováním lidí.

Před týdnem novináři přinesli informace, že lidé Bártovy agentury sledovali před čtyřmi lety pražské politiky, kteří jsou dnes soupeři strany, za niž Reedová kandiduje.  

Několik zaměstnanců ABL také získalo místa v úřadech ministrů nové vlády, v níž Věci veřejné sedí.

Koukněte na Hávu

"Mě to rozhodně netěší," uvedla Markéta Reedová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Vzápětí však působení bývalého majitele ABL a jeho bývalých zaměstnanců v politice částečně obhajuje: "Ty vazby jsou alespoň transparentní," říká a obrací pozornost na problémy politické konkurence.

"Pro mě je daleko riskantnější pan Háva s jeho vlivem na obraně, i když třeba z Omnipolu za TOP 09 přímo nikdo nekandiduje."

Slídit není tak hrozné

Reedová také přiznává, že zmíněná kauza se sledováním politiků ODS straně neprospívá.

Ministr dopravy a mecenáš strany Vít Bárta  "sledovačku" popírá, ale sám v několika mediálních vystoupeních před sněmovními volbami ochotně popisoval, jak podnikání se sledováním nic netušících lidí vzkvétá a mluvil také o tom, jak silné jsou jeho možnosti v oboru, který porušuje soukromí lidí. 

Reedová však nad případem sledování politiků míní, že je horší, když si někdo takovou práci zadá.

"Ale druhá věc je, kdo to zadal," říká. "To je přece daleko vážnější. To je prasárna," nebojí se velkých slov adeptka na primátorku hlavníního města. 

Hlídky VV? Dobré, ale nešťastné

Bývalá předsedkyně strany SNK-ED, za niž kandidovala v minulých pražských volbách, nepovažuje za šťastný ani nápad takzvaných Hlídek Věcí veřejných.  

Lidé v reflexních vestách s názvem strany  tehdy před volbami do sněmovny bez jakéhokoli oprávnění "kontrolovali" místa, kde se scházejí bezdomovci a v mnoha případech je z nich vykazovali. 

Kandidátka na primátorku nyní říká, že první impulz - tedy upozornit na to - byl dobrý. "Ale souhlasím s tím, že tohle nemá dělat politická strana, ale třeba radnice," dodává.

V anketě povolebních plánů, kterou na začátku září udělalo Aktuálně.cz, už Věci veřejné projekt svých hlídek nezmiňují.

 

Právě se děje

Další zprávy