Detektivové ABL prý sledovali i vedení radnice Prahy 11

Domácí Domácí
1. 10. 2010 10:00
Marta Šorfová nebyla jedinou sledovanou političkou
Majitel ABL Matěj Bárta podal na MF Dnes žalobu
Majitel ABL Matěj Bárta podal na MF Dnes žalobu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bezpečnostní agentura ABL nesledovala před čtyřmi lety jen Martu Šorfovou z ODS, ale dělala kompletní prověrku klíčových politiků z městské radnice Prahy 11.

Uvádí to páteční MF Dnes, která má prý k dispozici kopie zpráv sledovaných lidí.

Detektivové podle deníku shromažďovali detailní informace o rodinných a majetkových poměrech pěti dalších politiků.

Na seznamu figuruje jméno tehdejšího zastupitele za Evropské demokraty Iva Svobody, zástupce starostky za ČSSD Ivana Škody a také Jana Šimůnka a zastupitele za ODS Jana Vašíčka a Dalibora Mlejnského. Vašíček s Mlejnským o sledování promluvili už ve čtvrtek odpoledne, tedy poté, co deník vydal první zprávu k této kauze.

"Vypadá to, jako by si ten, kdo si tuto službu u ABL zadal, chtěl zmapovat osobní život politiků. Aby věděl, s kým bude řeč a s kým ne. Případně najít na ty "zlobivé" cokoli kompromitujícího," píše deník.

Detektivové kromě informací o majetku, rodinně a denním programu politiků získali i řadu osobních údajů jako čísla řidičských průkazů, pasů, údaje ze zbrojních průkazů, informace o registračních značkách nebo data o trestním stíhání. U Iva Svobody upozornili na možnou trestnou činnost jeho syna, u Mlejnského popsali jeho aktivity ve firmě, která byla vytunelována.

Detektivové z ABL mimo jiné fotografovali byt Ivana Škody a vyptávali se spolužačky jeho syna, jestli v něm skutečně bydlí. Ve spisu je podle deníku detailně popsáno bydliště Jana Vašíčka, včetně podrobností o ovládání výtahu v domě, o tom, jaké jsou v budově okna, dveře a únikový východ.

Případ již ve čtvrtek rozvířil hladinu emocí především mezi politiky. Marta Šorfová podala trestní oznámení kvůli neoprávněnému nakládání s osobními údaji. Současný majitel agentury ABL Matěj Bárta se zase rozhodl podat žalobu na Mladou Frontu Dnes.

Případem je pobouřen také premiér Petr Nečas, který očekává, že bude věc řádně a rychle prošetřena. Případem se nyní začne zabývat policie.

 

Právě se děje

Další zprávy