Finta poslanců: Dojíždění z Prahy do Prahy za 17 tisíc

Martina Machová Martina Machová
11. 10. 2010 6:30
Poslanci inkasují měsíčně 17 tisíc na byt, i když bydlí na hranicích Prahy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco koaliční vláda navrhuje voličům rozsáhlé škrty, aby ušetřila státním financím, volení zástupci ve sněmovně nadále využívají veřejné peníze pro svůj osobní prospěch.

Aktuálně.cz zjistilo, že tři poslanci ze středních Čech si nechávají k šedesátitisícovému poslaneckému platu vyplácet nezdaněný příspěvek na bydlení ve výši 17 tisíc korun, i když mají trvalá bydliště v okruhu menším než 50 kilometrů od Prahy.

Poslanec ODS Aleš Rádl má stálou adresu v Černošicích, městečku na periférii hlavního města, do něhož vede z Prahy velmi frekventované vlakové spojení.

Komunistka Miloslava Vostrá to má do Prahy jenom o deset kilometrů dál - její domek stojí v Braškově na Kladensku poblíž nové rychlostní komunikace, po níž cesta do hlavního města trvá asi deset minut.

Sociální demokrat Richard Dolejš má trvalé bydliště ve Zdicích na Berounsku, které jsou od Prahy vzdáleny 44 kilometrů. Také od Zdic vede k hlavnímu městu dálnice.

Inspirace občanským soudem

Aktuálně.cz se podívalo v Poslanecké sněmovně do přehledu vyplácených příspěvků na bydlení poté, co Nejvyšší soud nedávno určil v jednom z verdiktů hranici 50 kilometrů jakožto zcela přijatelnou k dojíždění do práce.

Tady staví v Černošicích poslanec Aleš Rádl.
Tady staví v Černošicích poslanec Aleš Rádl. | Foto: Ludvík Hradilek

Soud rozhodoval spor nájemníků, kteří po výpovědi od majitele žádali nový byt, i když sami vlastní dům ve vsi poblíž Kladna.

"Lze připustit, že je méně pohodlné a časově náročnější než dojíždění z jejich současného bydliště umístěného v centru Prahy. Subjektivní zájmy a pocity nájemce ale nejsou v tomto ohledu právně významné," zdůvodnili soudci fakt, proč nájemníkům nárok na byt v Praze neuznali.

Sněmovna se však řídí zákony, které si sama "vyrobila". A tak si poslanci mohou užívat příjmů a výhod, na něž jejich voliči nedosáhnou.

Když Aktuálně.cz zjišťovalo, kdo má bydliště v okruhu 50 kilometrů od Prahy a příspěvek na bydlení nežádá, našlo se jediné jméno - poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Bydlí přitom stejně jako Aleš Rádl v Černošicích.

Proč se uskromnit?

Zvyk na poslanecké prebendy je zřejmě silný. Langšádlová je totiž mezi zmíněnými čtyřmi politiky jediná, která je ve sněmovně po jarních volbách nováčkem.

Vila Richarda Dolejše.
Vila Richarda Dolejše. | Foto: Ludvík Hradilek

Aleš Rádl a Richard Dolejš zde působí už ve druhém volebním období, Miloslava Vostrá zasedá v dolní komoře už od roku 2002.

Když nastoupila, činil příspěvek na bydlení 13,5 tisíce korun, před několika lety byl zvýšen na dnešních sedmnáct tisíc.

Částku v celé výši poslanci inkasují, když předloží nájemní smlouvu, v níž je výše měsíčního nájemného přinejmenším taková, jakou činí příspěvek. Neboli, když poslanec sežene byt za levnější nájemné než 17 tisíc, neměl by příspěvek dostávat v celé výši.

Za sedmnáct tisíc, které Rádl, Dolejš i Vostrá inkasují, lze v metropoli sehnat pro jednoho člověka velmi komfortní bydlení. Pohled na internetové realitní servery říká, že tuto částku ani nemusíte vydat celou, abyste si například v Praze-Stodůlkách pronajali cihlový byt 3+kk s garáží.

Mlčíme, nekomentujeme

Mluvit s poslanci o tom, proč takto využívají náhrady sněmovny, když by měla jejich, tedy státní kasa šetřit, je těžké až nemožné.

Domek s bazénem poslankyně Vostré v Braškově.
Domek s bazénem poslankyně Vostré v Braškově. | Foto: Ludvík Hradilek

Redakce se pokoušela zmíněným třem poslancům dovolat několik dní, ale úspěch to nepřineslo. Nepomohlo ani vysvětlení v sms zprávách, čeho se zájem Aktuálně.cz týká.

Poslance Aleše Rádla se nakonec podařilo "lapit" osobně při zasedání hospodářského výboru, jehož je členem. Ani tehdy však nebylo snadné vůbec položit otázku. Když se to na několikátý pokus podařilo, odpověď byla strohá.

"Bez komentáře," řekl muž, který je nyní také starostou Černošic a o hlasy voličů se bude ucházet i tento pátek a sobotu v komunálních volbách, protože za ODS znovu kandiduje do místního zastupitelstva.

Na kandidátce komunistů je ve svém Braškově i Miroslava Vostrá, ve Zdicích kandiduje za ČSSD i Richard Dolejš.

Středočeští Pražáci

Při pátrání po poslancích, kteří nepohrdnou příspěvkem, který tak úplně nepotřebují, Aktuálně.cz spočítalo, že ve sněmovně sedí celkem čtyřiadvacet zákonodárců ze středních Čech. Všichni obecně nemají do hlavního města daleko.

Do Braškova to jezdí často.
Do Braškova to jezdí často. | Foto: Ludvík Hradilek

Deset z nich příspěvek na bydlení pobírá, jeden bydlí na ubytovně Poslanecké sněmovny.

Kromě uvedené čtveřice všichni další bydlí jen lehce za soudem stanovenou hranici 50 kilometrů.

O tom, proč příspěvek pobírají se ani jim moc mluvit nechce.

Například Miroslav Jeník bydlí v Nymburku. "Když se neozvu do oběda, tak o tom pan poslanec mluvit nechce," reagovala jeho asistentka Petra Hamplová na žádosta o rozhovor na dané téma. Už se neozvala.

Hovornější byli alespoň poslanci ze středočeské Mladé Boleslavi, ze které je to do Prahy po dálnici lehce nad padesát kilometrů.

"V Praze přespávám tak dvakrát, třikrát do týdne. Jsem členem zahraničního výboru, takže některá setkání s delegacemi se protáhnou do pozdních hodin. A je proto lepší mít v Praze nějaké zázemí," vysvětluje Jan Hamáček z ČSSD, proč pobírá bytovou náhradu.

Stejně argumentuje i komunista Stanislav Grospič, který zázemí v Praze využívá zejména v době, kdy zasedá sněmovna a když to rozpočítá na týdny, vychází to údajně opět na dvě až tři noci.

Grospič kromě vysvětlení, že poslanecká práce se někdy protáhne do noci, přidává několik vět navíc: "Nevidím v tom nic nenormálního. Umožňuje to zákon, a když se to zruší, tak mně to vadit nebude."


 

Právě se děje

Další zprávy