Klausovi se nelíbí návrhy velvyslanců. Mareše odmítl

Domácí Domácí
27. 9. 2010 12:20
Karel Schwarzenberg by chtěl schválit balíček všech osmi navrhovaných jmen
Prezident s ministrem nemohou najít společnou notu
Prezident s ministrem nemohou najít společnou notu | Foto: Jan Langer

Praha - Prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zatím nedokázali najít společné téma při jmenování některých z osmi velvyslanců, které předseda TOP 09 už dříve navrhl.

Naposledy se dvojice sešla k jednání tento víkend, kdy se v New Yorku účastnili valného shromáždění OSN.

Podle Hospodářských novin odmítl prezident jmenovat bývalého předsedu Unie svobody a exministra Petra Mareše velvyslancem Česka na Ukrajině.

Z osmi jmen panuje shoda údajně jen u Petra Gandaloviče, který by měl českou diplomacii zastupovat v USA.

Petr Mareš vede v současné době ambasádu v Nizozemsku. Přesné důvody, pro které ho Klaus nechce vyslat do Kyjeva, nejsou známy. Podle deníku ale prezident nevychází s politiky, kteří vedli Unii svobody, stranu, která kdysi vznikla odštěpením od ODS.

Klaus už v sobotu novinářům řekl, že jednal se Schwarzenbergem a předsedou vlády Petrem Nečasem o "balíčku" osmi velvyslanců.

"Problém je, že spor se vede o některé jiné jméno uvnitř toho balíčku, a já jsem sice proti, ale pan ministr zahraničí by byl strašně rád, kdyby byl schválen celý ten balíček najednou, a ne abychom vyzobávali jednotlivce," řekl Klaus. "Ještě jsme nenašli úplné souznění, to je pravda," poznamenal Schwarzenberg.

Deník v pondělí uvedl, že Karel Schwarzenberg prezidentovi ustoupil a našel jiné jméno. Novým problémem ale je, že tento kompromisní kandidát údajně nemá o místo velvyslance na Ukrajině zájem.

Jméno kandidáta Hospodářské noviny neuvádí. "Jde o kariérního diplomata, který usiluje o vyslání do jiné země. Ministerstvo ale tají, o koho přesně jde," píše deník.

 

Právě se děje

Další zprávy