Schůze k armádní korupci nebude. ČSSD neuspěla

Domácí Domácí
23. 9. 2010 12:56
O pobavení opět nebyla nouze. Tentokrát Klasnová setřela Sobotku
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se svým návrhem na vytvoření vyšetřovací komise neuspěl
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se svým návrhem na vytvoření vyšetřovací komise neuspěl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokracie dnes ve sněmovně neuspěla se svou snahou probrat na půdě sněmovny korupci při armádních zakázkách. Požádala o mimořádnou schůzi, koalice ji však vahou svých hlasů odmítla schválit program. ČSSD žádala, aby vznikla speciální vyšetřovací komise, která by prověřila podezřelé nákupy na ministerstvu obrany.

ČSSD přišla s návrhem na svolání mimořádné schůze po případu exnáměstka na ministerstvu obrany Jaroslava Kopřivy. Údajně vyjednával provizi za nákup minometů, věc vyšetřuje policie.

Ostrá diskuze mezi vládními poslanci a opozicí podobně jako včera přinesla i vtipné momenty. Když Bohuslav Sobotka (ČSSD) při svém projevu požádal předsedající Kateřinu Klasnovou(VV), aby uklidnila sál, odvětila: "Myslím, že je klid." Čímž vyvolala salvu smíchu.

Už včera při projednávání poplatků ve zdravotnictví pobavila své kolegy, když striktně vyžadovala podle sněmovního řádu, aby se poslanci navzájem oslovovali při svých projevech pomocí formulky "prostřednictvím předsedající".

Umravňovala tak i vlastního manžela - ministra dopravy Víta Bártu (VV). Ten vyzýval napřímo Davida Ratha(ČSSD), aby si vše vyříkali chlapsky v hejtmanově kanceláři. "Prostřednictvím předsedající, pane ministře," upozornila jej Klasnová.

Nyní by se dolní komora měla vrátit k programu dosud neskončeného zářijového pléna. Zákonodárci by se tak mohli zabývat například návrhem ČSSD na přímou volbu prezidenta. Prezidenta by podle předlohy volili všichni lidé, kteří mají volební právo. Kandidáta by mohlo navrhnout 40 poslanců, 17 senátorů nebo 50.000 občanů. Volba by byla dvoukolová.

 

Právě se děje

Další zprávy