Heger couvl: Lékaři budou mít svou platovou tabulku

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
10. 9. 2010 15:10
Platy lékařů a zdravotníků by měly klesnout méně, než vláda zamýšlela
Ministr zdravotnictví
Ministr zdravotnictví | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdravotnické odbory mohou slavit dílčí vítězství.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil lékařům a ostatním zaměstnancům ve zdravotnictví vlatní platovou tabulku. Základní platy by jim proto neměly poklesnout tak výrazěn jako ostatním státním zaměstnancům.

Zvláštní tabulka by měla zmírnit dopad úsporných opatření do českých nemocnic. Ministerstvo tak chce zabránit hromadným výpovědím a odchodu lékařů a sester do zahraničí.

"Na včerejším zasedání Porady ekonomických ministrů oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger fakt, že se mu podařilo získat příslib premiéra Petra Nečase a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, že pro zdravotnictví bude vytvořena zvláštní tabulka, kde dopady deseti procentního snížení budou rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně tak, aby změny, které mají umožnit flexibilnější odměňování pracovníků vycházely citlivěji z požadavků odborů a umožnily spravedlivěji odměňovat zdravotnické pracovníky s výraznějším ohledem na vzdělání, pracovní zátěž a výkonnost jednotlivých kategorií zaměstnanců i jejich individuální schopnosti," uvedlo ministerstvo.

Kvůli původnímu návrhu přitom odbory vyhlásily na 21. září demonstraci. Ani teď ještě nejsou jednání zdaleka u konce.  Jednání o platech pro nás pokračují. Nevíme, zda se dohoda obou ministrů týká jen zdravotníků nebo všech pracovníků ve zdravotnictví. Zastupujeme také pracovníky sociální péče, i za ty chceme dál jednat," řekla ČTK místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Dopady desetiprocentního snížení v platové tabulce pro zdravotnictví mají být podle MZČR rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně tak, aby změny, které mají umožnit flexibilnější odměňování pracovníků vycházely citlivěji z požadavků odborů.

Měly by umožnit spravedlivěji odměňovat zdravotnické pracovníky s výraznějším ohledem na vzdělání, pracovní zátěž a výkonnost jednotlivých kategorií zaměstnanců i jejich individuální schopnost.

ORL v motolské nemocnici
ORL v motolské nemocnici | Foto: Ludvík Hradilek

Mladší by si mohli polepšít

Jedna z konkrétních představ je ta, aby se při snižování tarifů vycházelo z původní tabulky pro zdravotnictví, řekl mluvčí MZČR Vlastimil Sršeň. Zde jsou podle něj o něco vyšší tarify než v tabulkách pro státní správu.

Mzdy zdravotníků by se tak nesnižovaly na úroveň běžnou u ostatních zaměstnanců státní správy. U mladších zaměstnanců by také mohlo dojít k nárůstům platů, což znamená, že by se změnila křivka tabulky.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger podle Sršně očekává návrhy na úpravu struktury nové platové tabulky jak od zástupců odborů, tak zástupců zaměstnavatelů. O konkrétních úpravách platů má jednat i s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Podle sdělení mluvčí MPSV Viktorie Plívové se jednání uskuteční pravděpodobně v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy