Dobeš u Klause: Ve státních maturitách ubude byrokracie

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
9. 9. 2010 13:25
Ministr školství Josef Dobeš navštívil prezidenta Klause v rámci ministerského kolečka
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednodušší a méně centralizovanou podobu státní maturity slíbil ministr školství Josef Dobeš prezidentu Václavu Klausovi na jejich čtvrtečním setkání.

Prezident si Dobeše pozval na Pražský hrad v rámci série setkání se všemi členy nové vlády.

Klaus patří od začátku k odpůrcům jednotné maturitní zkoušky. Označil ji za "tragický, fatální omyl". Dobeš, který jednotnou maturitu prosadil ve vládě, prezidentovi nastínil změny, kterými by maturita v příštích letech měla projít.

"Cílem ministra je připravit podmínky pro výrazně jednodušší, méně centralistickou a byrokratickou variantu," řekl Dobeš po zhruba hodinové schůzce s Klausem.

Klaus je proti povinnému roku školky

Prezident podle něj státním maturitám vytýká především přehnanou centralizaci a "byrokratickou obludnost". Není ale prý zásadně proti "měření standardů v tomto uzlovém bodě".

Osud jednotné maturity se snaží zvrátit senátor Marcel Chládek z ČSSD. V horní komoře podá návrh na úpné zrušení zkoušky. Podle nedávné ankety Aktuálně.cz mezi senátory získá jeho návrh podporu i mezi mnoha zákonodárci z klubu ODS.

Státní maturity na Aktuálně.cz:

Ostřeji se Klaus postavil proti Dobešově nápadu, aby poslední rok mateřské školky byl pro děti povinný. Klause prý všichni přemlouvali, aby ministrovi tento plán rozmluvil.

"Ode mě je to návrh, který vznikl při cestě po severních Čechách. Je to otevřené téma. Není to nic daného. Velmi intenzivně vnímám tyto reakce a beru je poměrně vážně. Je to otevřené a dále o tom budeme jednat," řekl Dobeš

 

Právě se děje

Další zprávy