Anonymní firmy dál dosáhnou na veřejné tendry

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 9. 2010 17:00
Poslanci v úterý "opraví" zákon a zruší zákaz pro neprůhledné firmy účastnit se veřejných soutěží
Listinná akcie na majitele (firma Haguess, Opencard)
Listinná akcie na majitele (firma Haguess, Opencard) | Foto: Jan Langer

Praha - Kdo by mohl mít napříště zavřené dveře k jakýmkoliv veřejným zakázkám?

Komerční banka nebo průmyslové firmy jako ČEZ nebo Unipetrol. Nebo telekomunikační firma Telefonica O2 Czech Republic.

Všechny totiž mají akcie na majitele a pokud by parlament neopravil zákon o veřejných zakázkách ještě předtím, než má začít 15. září platit jeho novela, mohly by si tyto firmy nechat o veřejných soutěžích jen zdát.

Poslanci totiž chtěli letos na jaře vyloučit z veřejných zakázek firmy, u kterých není jasné, kdo je vlastní a kdo je řídí. Do návrhu se ale vloudila chyba.

Už v úterý to opravíme...

Vypadlo totiž jediné slůvko: "s listinnými akciemi na majitele". Místo, aby poslanci zamezili přístup k veřejným soutěžím jen neprůhledným firmám, zatrhli to i těm, které mají akcie zaknihované nebo s nimi obchodují na burze - a majitel je tudíž jasný. Tedy i velkým zahraničním společnostem.

"Pokud bychom to teď neopravili, byly by okamžitě vyloučeny velké nadnárodní společnosti, které byly založeny v souladu s právem ve svých domovských zemích, a také v souladu s právem EU," vysvětluje problém Karolína Peake z Věcí veřejných.

"Oprava" je jednoduchá: poslankyně za VV Kristýna Kočí a právě Karolína Peake navrhly škrtnout bez náhrady paragrafy, které z veřejných zakázek firmy s akciemi na majitele vylučují. Sněmovna by to ve zkráceném řízení mohla schválit hned v úterý a Senát krátce nato a stihnout to ještě dřív, než zákon vstoupí v platnost.

Navrhují to trochu paradoxně poslankyně za stranu, která před volbami slibovala naprosto průhledné veřejné zakázky. Navíc je o to požádalo ministerstvo pro místní rozvoj, které řídí Kamil Jankovský, také za VV.

Ve skutečnosti se ovšem na "opravě" shodla vládní koalice a formálně podaly návrh obě poslankyně proto, aby procedura byla co nejrychlejší.

ČSSD: To není žádná oprava!

"Měli dost času hledat pozitivní řešení, ne že se to bez náhrady vyškrtne," říká poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Poslanci opoziční ČSSD už předložili zákon o úplném zrušení anonymních listinných akcií na majitele.

"Čekal jsem, že se k tomu připojí strana VV, která podobné věci slibovala před volbami," prohlásil Tejc. "A že se připojí i TOP 09, která svým zástupcem podepsala přímo tento požadavek při jednání s Americkou obchodní komorou ještě před volbami."

"Jednali jsme o tom při sestavování vlády, ale koaliční partneři proti tomu velice bojovali," připomíná Karolína Peake (VV).

"Ono to stejně jde obejít přes sídla v jiných státech," říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Ať si anonymní akcie mají, ale ať se nemůžou hlásit do veřejných soutěží."

Počkáme až na nový zákon!

Proč tedy ovšem neopravit sotva schválený zákon tak, aby vylučoval jen "listinné" akcie na majitele?

"Nejhorší je neustálé opravování špatného ustanovení v zákoně," říká náměstek ministra vnitra a expert ODS v protikorupční skupině pro povolební vyjednávání Zdeněk Zajíček s tím, že nejlepší je počkat na nový zákon.

Zákon se teprve začíná připravovat a ani ministr za VV netuší, zda by se měly přímo zakázat anonymní akcie. Spíše to vypadá, že ne.

"Všechny diskuse se vedly, aby byla firma schopná doložit majetkovou a ovládací strukturu společnosti," říká Zajíček. "Jen tak by mohla mít přístup k veřejným zakázkám."

Ministr Jankovský minulý pátek prohlásil, že ho chce mít hotov až někdy "ve druhém kvartálu příštího roku".

"To je pro mě nová informace, původně to mělo být do konce roku," říká překvapeně Zajíček.

Zákon i pak čeká ještě dlouhá procedura v parlamentu. Po celou tu dobu se budou moci veřejných soutěží dál účastnit naprosto neprůhledné firmy.

Česko - rarita ve světě?

"Těch firem je spousta," říká Tomáš Ježek. "Kdekdo tu má akcie na majitele."

V praxi to znamená, že vlastníkem akcií je momentálně ten, kdo je fyzicky drží v ruce. Ježek upozorňuje, že se takové akcie snadnou můžou stát nástrojem korupce nebo praní špinavých peněz.

Aktuálně.cz už dřív upozornilo, že akcie na majitele (či "doručitele") sice existují i v takových zemích, jako je Francie, Německo, Polsko nebo Slovensko - tam ale jen v zaknihované podobě, jméno majitele je tedy evidované a dá se dohledat ve veřejné databázi.

V Kanadě, Lichtenštejnsku nebo Španělsku musejí jména alespoň evidovat firmy pro případnou kontrolu. A ve Spojených státech, v Austrálii, Itálii nebo v Japonsku jsou zcela zakázané.

Naopakí naprosto benevolentní přístup českého práva znají podle databáze OECD jen "daňové ráje" jako je Anguilla, Guatemala, Marsallovy ostrovy a Nauru.

 

Právě se děje

Další zprávy