Škrty bolí. Stát dá nemocenskou až od čtvrtého týdne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 9. 2010 18:14
První tři dny nic, dalších 12 pracovních dní zaměstnavatel. Další úsporný plán ministra Drábka
Odboráři už ohlásili demonstrace.
Odboráři už ohlásili demonstrace. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Firmy mají už od ledna platit delší dobu nemocenskou svým zaměstnancům - a to až 12 pracovních dní. Navrhuje to alespoň ministerstvo práce a sociálních věcí.

Doposud první tři dny nemoci nehradil nemocnému nikdo, dalších 7 pracovních dní zaměstnavatel a teprve potom stát.

Nově by tak firma hradila zaměstnanci nemocenskou ve výši 60 procent jeho mzdy 12 pracovních dnů. První 3 dny nemoci by dál zůstaly bez nemocenské. Nemocenskou by tak stát začal proplácet až po třech týdnech. Ministerstvo spočítalo, že by na tom jen příští rok ušetřil 16 miliard a 300 milionů korun.

Zároveň by ale stát snížil firmám povinné odvody na sociální pojištění za zaměstnance - nově by neplatily 25 %, ale o bezmála procentní bod méně.

Legislativní smršť začíná

Je to jen jedno z opatření, kterými chce vláda Petra Nečase (ODS) už příští rok snížit výdaje státu. Dosud se o škrtech jen mluvilo, teď se státní mašinérie rozjela a ministerstva začala předkládat řadu konkrétních změn zákonů.

Vláda je ostatně musí prosadit v parlamentu ještě do konce roku - se všemi těmito škrty totiž už víceméně počítá návrh státního rozpočtu na příští rok, o kterém začne příští týden debatovat vláda.

Ministerstvo financí už předložilo úpravy daní z příjmů - včetně tzv. "povodňové" stokoruny, tedy snížení odečitatelné položky z daní o 100 korun měsíčně pro všechny.

Nižší plat pro politiky... i faráře!

Z platu stát ukrojí i ústavním činitelům a státním zástupcům. Momentálně si stát platí zhruba tři a půl tisíce ústavních činitelů. Platy jim chce snížit o 5 procent - a ušetřit tak na nich zhruba 120 milionů korun. Na platech státních zástupců ušetří 42 milionů.

Velká skupina, kterou vládní škrty postihnou nejvíc, jsou zaměstnanci státu - včetně zdravotníků. Tarifní platy státních zaměstnanců klesnou o 10 procent - průměrně o 6 tisíc korun. Stát tak hodlá uspořit 8 a tři čtvrtě miliardy.

"Uvedená úspora je pouze hypotetická, protože nelze vyčíslit u jednotlivých zaměstnanců možné zvýšení osobního příplatku podle nových pravidel," píše ministerstvo práce ve zprávě, která doprovází jeho návrh zákona. Osobní příplatky totiž budou moci být vyšší, než dosud.

A protože zaměstnanci státu jsou fakticky i duchovní, klesnou platy i jim. Průměrný plat jim klesne 1 540 korun. Stát tak na nich ušetří 90 milionů. Jen pro srovnání: tabulkový plat duchovního v nejvyšší třídě po 32 letech praxe činí 21 340 korun.

Spoříme, kde se dá!

Stát zdaní i náhrady politikům, výsluhy policistům a vojákům, sníží příspěvek na stavební spoření.

A ukrojí i z peněz, které rok co rok posílá politickým stranám za každé křeslo, které získaly ve sněmovně, v Senátu nebo v krajském a pražském zastupitelstvu.

Zdaleka ale ne o tolik, kolik zjm. Věci veřejné a TOP 09 slibovaly. Příspěvek se politickým stranám sníží jen o 5 procent - místo 900 tisíc ročně za jednoho poslance dostanou nově "jen" 855 tisíc.

Každopádně prosazování všech těchto škrtů budou provázet demonstarce a možná i stávky. Konkrétní datum už oznámily odbory státních zaměstnanců - 21. září v Praze. Nebudou samy. Do ulic se chystají i policisté a vojáci.

 

Právě se děje

Další zprávy