Drobil si vybral náměstka pro přírodu: strojaře Tesaře

Pavel Baroch
30. 8. 2010 16:10
Ministr Drobil si vybral náměstka z TOP 09, místo pro Věci veřejné je zatím volné
Nový náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař z TOP 09
Nový náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař z TOP 09 | Foto: TOP 09

Praha - Novým náměstkem ministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS se od září stane Tomáš Tesař, člen výkonného výboru TOP 09.

Redakci Aktuálně.cz to sdělil sám Tesař. "Ano, vaši informaci potvrzuji," řekl Tesař.

Ačkoli vystudoval strojní vysokou školu v Liberci a nikdy se profesně životním prostředím nezabýval, v resortu dostane na starost jednu z nejdůležitějších oblastí - ochranu přírody.

Na otázky na své priority v krátkém telefonickém rozhovoru neodpověděl s odůvodněním, že je momentálně pracovně vytížen a nemá čas.

Křeslo pro véčkaře je neobsazené

Ministr Drobil už obsadil tři náměstkovská místa. Na první nastoupila jeho předchůdkyně Rut Bízková, druhým náměstkem se stal Ivo Hlaváč (oba ODS), který před tím působil například jako náměstek ministra zemědělství.

Do třetího křesla usedne Tesař, čtvrté je určeno pro člověka z Věcí veřejných. Jenže na jméně se zatím Drobil s vedením "véčkařů" nedohodl. "Toto místo zatím zůstane neobsazené," řekl Aktuálně.cz Drobil.

Ministr Pavel Drobil
Ministr Pavel Drobil | Foto: Jan Langer

Schwarzenbergova obhajoba

Mezi lidmi z ekologických organizací vzbudilo Tesařovo jméno rozpaky právě proto, že se dosud životnímu prostředí nevěnoval.

Nezná ho dokonce ani mezinárodně uznávaný ekolog Bedřich Moldan, senátor, který byl garantem ekologické části volebního programu TOP 09. Předseda strany Karel Schwarzenberg ovšem pokládá Tesařovu volbu za správnou.

"Pochází z Ústecka, kde jsou problémy se životním prostředím. Jsem rád, když to zažívá na vlastní kůži. Ví, o čem mluví," řekl Aktuálně.cz Schwarzenberg.

Povolání: Jednatel obchodní firmy

Tomáš Tesař vystudoval v 80. letech Vysokou školu strojní a textilní v Liberci. V roce 1987 nastoupil do státního podniku Stavokonstrukce a od roku 1990 pracoval v podniku zahraničního obchodu Čechofracht.

Tibetská vlajka dnes vlála před radnicemi 350 měst v České republice i před budovami dvou ministerstev, kterým vládnou zelení - životního prostředí a školství.
Tibetská vlajka dnes vlála před radnicemi 350 měst v České republice i před budovami dvou ministerstev, kterým vládnou zelení - životního prostředí a školství. | Foto: Ludvík Hradilek

V současnosti je jednatelem logistické a dopravní společnosti Topsped, která sídlí v Děčíně.

Tesař je současně krajským předsedou TOP 09 na Ústecku a regionálním místopředsedou pro Děčínsko. Ve volbách kandidoval v Ústeckém kraji až na sedmém místě.

Ochrana zemědělské půdy

Jako náměstek životního prostředí pro přírodu bude mít Tesař na starosti například chráněné oblasti, návrat zeleně do krajiny nebo ochranu před povodněmi.

Dalším úkolem bude větší ochrana zemědělského půdního fondu před živelnou zástavkou především v okolí Prahy a dalších velkých měst nebo podél dálnic. Koalice se dohodla, že chce v prvním kroku radikálně zvýšit poplatky za vyjmutí parcel na stavbu skladišť a supermarketů.

V jednom ze svých několika článků o ekologii se Tomáš Tesař vyjádřil k plánované stavbě nových jezů na Labi. "Musíme opravdu dobře zvážit, jestli je dobré tyto ohromné prostředky v době ekonomické krize proinvestovat právě tímto způsobem," řekl Tesař v rozhovoru pro Děčínský deník.

 

Právě se děje

Další zprávy