Schwarzenberg: Evropa má říci pravdu o Afghánistánu

ČTK ČTK
30. 8. 2010 14:30
Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poslal velkým zemím Evropské unie další vzkaz
Ministr zahrnaičí Karel Schwarzeneberg.
Ministr zahrnaičí Karel Schwarzeneberg. | Foto: Jan Langer

Vídeň - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poslal velkým zemím Evropské unie další vzkaz.

V rozhovoru pro nejnovější vydání rakouského týdeníku Profil uvedl, že by se Evropa neměla z Afghánistánu stahovat, a to nejen "ze solidarity k USA a Afgháncům". Měla by prý jasně říct, že má v zemi ekonomické zájmy.

"Evropa, především Německo, musí konečně jasně říct, že má v této zemi hospodářské zájmy. Pokud se znovu dostane k moci režim Talibanu, pak na to doplatíme všichni, pak jsme ohroženi terorem," řekl český ministr zahraničí. Podle něj jde v zemi hlavně o pragmatické řešení, do něhož by se měl zapojit i Taliban. "Kdo to neřekne otevřeně, podvádí sám sebe," dodal.

Celý rozhovor ZDE

Köhler měl pravdu

Kvůli svým výrokům, které spojovaly nasazení německých vojáků v Afghánistánu s hospodářskými zájmy Německa, odstoupil letos koncem května z funkce německý prezident Horst Köhler.

Podle Schwarzenberga měl ale pravdu. "Patří k zájmům země o přežití sledovat ve válce vedle bezpečnostně politických také hospodářské zájmy. O tom se musí smět přemýšlet nahlas. Útoky na Köhlera byly tedy politicky zbabělé a úplně nepochopitelné. Vyslovil to, co je očividně pravda. Musíme pochopit, že se do války táhne nejen z lásky k bližnímu," řekl Schwarzenberg.

Považuje za přirozený vývoj to, že se Německo, které po desetiletí představovalo "nejdůležitější motor Evropy", obrací nyní ke svým národním zájmům. Neznepokojuje ho to. "Zneklidňující to bude, když se národní zájmy postaví nad rozhodující projekty Evropy," dodal ministr.

Afghánistán Saúdskou Arábií?

Afghánistán narozdíl od Iráku, kde Američany vedená koalice rovněž vojensky zasáhla, není zemí s rozsáhlými zásobami strategických surovin. Ještě dlouhá léta se bude muset při financování rekonstrukce spoléhat na zahraniční pomoc.

Letos v létě se přesto objevily informace, že Afghánistán může disponovat dosud nečekaným nerostným bohatstvím. Průzkumy geologů ukázaly, že se v zemi nacházejí bohatá ložika mědi, kobaltu, železa a zlata. Hodnotu zásob dokonce odhadli na bilion dolarů.

Pentagon ve své červnové zprávě dokonce uvedk, že Afghánistán má šanci stát se Saúdskou Arábií v produkci lithia.

Co nás ohrožuje

Schwarzeneberg v minulých dnech kritizoval Francii za deportaci rumunských a bulharských Romů, čímž si mimo jiné vysloužil kritiku svého premiéra Petra Nečase.

Obsáhlý rozhovor v prestižním rakouském časopise se nyní dotkl i xenofobie. "Nenávist k cizincům je odporná vlastnost. Neohrožují nás minarety a mešity, ale vlastní ztráta orientace. Problém není to, že někdo jiný má hodnoty a přesvědčení, ale to, že právě ty jsme my ztratili," uvedl Schwarzenberg.

I když nemá pro xenofobní postoje pochopení, některé věci se prý musí uznat. "Když sedmdesátník už nepoznává svou čtvrť, protože se v parku mluví výhradně srbsky a turecky, je to pochopitelný problém," řekl. Podotkl ale, že Rakousko získalo velikost díky přistěhovalcům. Připomněl Beethovena, Mozarta či nositele Nobelovy ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy