Nečas: Státní tajemník pro Evropu bude už za pár týdnů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 8. 2010 13:05
"Pan Evropa" musí ještě počkat na reorganizaci na Úřadu vlády
Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že státního tajemníka pro evropské záležitosti ustaví už během příštích několika týdnů, pravděpodobně na přelomu září a října. Řekl to v diskusním pořadu České televize.

Zároveň potvrdil, že horkým kandidátem je Ivan Hodač, generální tajemník Asociace evropských výrobců automobilů. Podle slov premiéra patří Hodač mezi prioritní kandidáty, kteří jsou maximálně tři. Rozhodnuto ale ještě není, bude záležet na důkladném pohovoru, upřesnil Petr Nečas.

TOP 09: Je to "skoroministr"!

Právě funkce státního tajemníka pro Evropu ale vyvolala v minulých dnech nevoli strany TOP 09, jejíž předseda Karel Schwarzenberg je ministrem zahraničí. První místopředseda strany Miroslav Kalousek prohlásil, že to není nic jiného, než zrušený ministr pro evropské záležitosti, nebo "skoroministr".

"O sporu je zbytečné mluvit, je to spíš stranické špičkování," mírnil v ČT atmosféru premiér Nečas. "Nedával bych tomu takto dramatický nádech."

Koncem týdne zmírnil postoj i ministr zahraničí Schwarzenberg, zároveň si ale v Lidových novinách do premiéra i Ivana Hodače šťouchl: "Když tam chce ODS automobilového lobbistu, je to problém ODS a pana premiéra."

Premiér Nečas tento výrok označil v neděli ČT za hloupý: "Každý z nás někdy řekne hloupost. Teď se to stalo panu ministrovi."

Ani ze strany Věcí veřejných ale nečiší nadšení.

"Je to k jednání na koaliční úrovni. Dokud to nebude projednáno, nechceme se k tomu vyjadřovat. Naše pozice je ale taková, že když se zrušilo jedno ministerstvo, aby se zase jiné neustavilo," řekl Aktuálně.cz v neděli předseda VV a vicepremiér Radek John. Narážel na to, že současná koalice zrušila post pověřeného ministra pro evropské záležitosti.

Nečas: Evropa už není zahraničí

Premiér Nečas také zopakoval to, co už říkal novinářům během své čtvrteční návštěvy Berlína: evropská agenda už není zahraničí politikou. "Od té doby, co jsme členy Evropské unie, jsou to bytostně vnitrostátní témata."

Upozornil i na to, že na jednání Rady EU už jezdí jen premiéři nebo hlavy států, nikoliv ministři zahraničí - ti jen po rozhodnutí celé evropské rady, pokud se zabývá např. otázkami společné bezpečnosti.

Premiérovi ostatně koordinaci evropské politiky přiznává i koaliční smlouva, která výslovně říká: "Za přípravu koordinovaných pozic pro jednání Evropské rady a strategické evropské agendy je zodpovědný premiér."

Premiér Nečas o svém záměru během týdne informoval své koaliční partnery. Diskutovat se o něm ale bude určitě i ve chvíli, kdy se bude kvůli státnímu tajemníkovi pro Evropu upravovat jednací řád vlády nebo kompetenční zákon.

 

Právě se děje

Další zprávy