Zelené ministerstvo je vyčištěno. Aktivisté mají padáka

Pavel Baroch
26. 8. 2010 11:20
Z ministerstva životního prostředí zmizeli všichni aktivisté z významných postů
Tibetská vlajka dnes vlála před radnicemi 350 měst v České republice i před budovami dvou ministerstev, kterým vládnou zelení - životního prostředí a školství.
Tibetská vlajka dnes vlála před radnicemi 350 měst v České republice i před budovami dvou ministerstev, kterým vládnou zelení - životního prostředí a školství. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stačilo několik měsíců a z ministerstva životního prostředí museli odejít z významných míst prakticky všichni úředníci, kteří v minulosti působili v ekologických organizacích.

Byli mezi nimi i lidé, kteří na ministerstvo přišli před lety a "přežili" několik ministrů. Teď se většina z nich vrací ke své původní profesi "aktivisty" do nevládního sektoru.

Jedním z nich je Daniel Vondrouš, který na ministerstvo přišel v roce 2002 s tehdejším lidoveckým ministrem Liborem Ambrozkem. Vondrouš vedl tým ministrových poradců, radil šesti ministrům, i když v uplynulém roce seděli v šéfovském křesle hned čtyři ministři.

Jeho osud je hodně typický. Počátkem 90. let bránil Vondrouš vlastním tělem severočeské Libkovice před zbouráním kvůli těžbě hnědého uhlí. Zúčastnil se i blokád Temelína. Z Hnutí Duha pak odešel dělat asistenta tehdy ještě poslance Libora Ambrozka.

Jan Dusík
Jan Dusík | Foto: MŽP

Po osmi letech se Vondrouš vrací do nevládní organizace, pracuje ve sdružení Zelený kruh.

Začali to Dusík s Bízkovou

Odliv "aktivistů" vlastně odstartoval svou rezignací letos v březnu tehdejší ministr Jan Dusík, který se nedohod s premiérem Janem Fischerem na dalším postupu ohledně ekologického posuzování nové elektrárny Prunéřov.

Dusík, absolvent Oxfordu spoluzakládal počátkem 90. let dnes už poměrně vlivný Ekologický právní servis. Vedl i ústřední kancelář Hnutí Brontosaurus.

Dusíkova nástupkyně Rut Bízková jako jednu z prvních kroků zrušila v dubnu na ministerstvu celou sekci ochrany klimatu. Tím přišel o místo náměstek Aleš Kuták, který sekci vedl.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kuták před tím působil v Hnutí Duha, Nadaci Partnerství a v Centru pro dopravu a energetiku. Nyní Kuták pracuje v Dopravní federaci, která sdružuje několik nevládních organizací.

Výpověď dostal i Petr Holub, ředitel odboru udržitelné energetiky, který před tím pracoval v Hnutí Duha. Nejdéle se na ministerstvu udržela Karolína Šůlová, která přišla před osmi lety také z Hnutí Duha.

V poslední době pracovala Šůlová v týmu ministrových poradců, ovšem brzy po nástupu Pavla Drobila dostala dopis, že se s jejími službami už nepočítá.

Úřad přichází o jednu významnou skupinu

Podle Daniela Vondrouše, který z ministerstva musel odejít po osmi letech, je důležité, aby na tomto úřadě pracovali lidé se zkušenostmi z různých oblastí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O tyto lidi ovšem nyní ministerstvo kompletně přišlo, pokud se nepočítá pár úředníků na řadových místech.

Podle exministryně Rut Bízkové, současné náměstkyně ministra Drobila silný názor těchto lidí určitě nezapande, byť už na ministerstvu nepracují.

"Lidé na ministerstvu se střídají. Ti, kdo mají silný názor, jej vyslovují, ať jsou vevnitř, nebo venku. Takový hlas je v diskusích slyšet. Proto hlas těchto lidí nepochybně přispěje k dobré práci ministerstva, i když nesedí na úřednickým místech," řekla Aktuálně.cz Bízková.

Přímé ovlivňování zákonů

Lidé, kteří přišli na ministerstvo životního prostředí z nevládních organizací, ovšem tvrdí, že po odchodu ztrácí možnost, jak například přímo ovlivnit podobu ekologického zákona.

Foto: MŽP

"Práce v nevládce znamená přesvědčovat úředníky, aby dělali, co mají. Nyní můžu prosazovat ochranu ovzduší přímo," řekl před časem jeden "aktivista".

Někdejší šéf ministerských poradců Vondrouš má například velký podíl na bruselském předpisu, který brání tomu, aby se do českých spaloven vozily odpadky z půlky Evropy.

Trend se nyní otočil

Ekologičtí "aktivisté" byli na ministerstvu od jeho vzniku počátkem 90. let, kdy do úřadu nastupovali lidé z registrovaných i poloilegálních organizací.

Tato vlna se po pár letech zastavila. Vláda premiéra Václava Klause se na ně dívala skrz prsty, ministerstvo vnitra dokonce ekologická hnutí zařadilo na seznam extremistických organizací.

Další příliv nastal až za ministra Miloše Kužvarta a především jeho nástupce Libora Ambrozka. Trend pokračoval i za Bursíka. I v cizině přitom bývá běžné, že se z ekologických "aktivistů" stanou úředníci v kravatě. Jenže teď se tento trend na českém ministerstvu životního prostředí otočil.

 

Právě se děje

Další zprávy