Škrty. Zjistili jsme, kde hodlají ministři ušetřit

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 8. 2010 13:15
Vládní opatření pocítí nejvíce doprava a zaměstnanci státu
Škrtat budu. V každém případě!
Škrtat budu. V každém případě! | Foto: Petr Protivánek, Jan Němec

Praha - Termín, v němž měli jednotliví ministři promyslet, kde budou v příštím roce šetřit, v pátek vypršel. Redakci Aktuálně.cz se podařilo zjistit, jaké plány úspor resorty ministerstvu financí nahlásily.

Tým Petra Nečase hodlá šetřit zejména na provozu a investicích. Škrty pak nejvíce pocítí doprava, vnitro a zaměstnanci státu.

Škrty ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nařídily všem resortům přísnou dietu. Deficit státního rozpočtu nesmí překročit 135 miliard korun.

Celkové škrty v rozpočtech jednotlivých kapitol už vláda schválila a bylo teď jen na ministrech, kde úspory najdou.

Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy řekl, že rozpočet 2011 ještě nemůže počítat s většími reformami: "Nejde o rozpočet reformní, spíše o jakousi škrtformu."

Ušetříme na platech?

O určitou úlevu všem resortům se postaral ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Vládě navrhuje snížit tarifní platy všech státních zaměstnanců o 10 procent. Zároveň ale chce zvýšit možnost osobního ohodnocení.

Drábkův nápad vyvolal nevoli odborů státních zaměstnanců. Ty dokonce tvrdí, že by u některých zaměstnanců mohla nároková mzda klesnout až o 43 %. Odbory ale připouštějí, že je to zatím předběžný výpočet.

Největší dieta? Pro dopravu a vnitro

Resort dopravy bude muset oželet zhruba 9 miliard korun oproti rozpočtu pro letošek. Ministr Vít Bárta (VV) hodlá seškrtat náklady na provoz a propustí 10 procent zaměstnanců. Konkrétně Ředitelství silnic a dálnic nebo fond dopravy budou muset vyjít s polovinou toho, co mají letos.

Ministr Bárta už dříve avizoval zastavení dálničních i železničních staveb.

Nakonec rozhodl zastavit jen 4 silniční stavby, na dráze však budou škrty mnohem citelnější.

Rozpočet ministerstva vnitra Radka Johna (VV) bude oproti letošku lehčí o 8 miliard a 300 milionů korun.

Ministr John na ně kývl, jak říká, jen díky slibu, že se už v dalších letech škrtat nebude. Hned po jednání vlády prohlásil, že "policejní sbor bude muset zeštíhlet", pak ale policejním odborům slíbil, že se propouštět nebude.

V příštím roce hodlá ušetřit 4,5 miliardy korun na provozních nákladech a 3 miliardy a 800 milionů na platech resortu - tedy i hasičů či policistů.

Resort obrany postihly škrty dané koaliční smlouvou.

Věci veřejné prosadily, aby se právě v resortu škrtly miliardy ve prospěch školství - aby bylo na platy učitelů. Nutno dodat, že předvolební nápad VV škrtnout plných 10 miliard se do koaliční smlouvy promítl pouhými dvěma miliardami.

Sečteno s dalšími plošnými škrty se tak bude muset obrana příští rok obejít bez 5 miliard.

A podobně je na tom i ministerstvo zemědělství. Ani jedno zatím nezveřejnilo, jaké návrhy poslalo strážci státní pokladny.

Šetřit se má na Klausovi i stavebním spoření

Státní kasa hodlá šetřit i jinde. Především omezí podporu stavebního spoření.

Ministr Kalousek by rád už od ledna příštího roku zavedl 50-procentní srážkovou daň na státní příspěvek. To by to postihlo tedy i ty, kteří si na bydlení spořili letos.

Do budoucna by se měla zavést státní podpora jen maximálně 2 tisíce korun.

Stát by tak příští rok ušetřil 6 miliard korun, v roce 2012 už 6,5 až 8,5 miliardy - podle toho, kolik lidí by si spořilo.

A stát chce také srazit výsluhy policistů nebo vojáků tím, že by je zdanil 15 procenty. Dosud výsluhy nedanil vůbec. Do státní kasy tak připluje miliarda navíc.

Škrty se nevyhnou ani hlavě státu, i když z hlediska příjmů státní kasy je to zanedbatelná položka. Dosud nezdaněné příjmy včetně náhrad nicméně stát nově zdaní - také 15 procenty. Václav Klaus tak bude mít příjmy o 64 tisíc korun měsíčně.

Kompletní rozpočet musí vláda předložit do sněmovny do konce září. Zároveň si musí pospíšit se zákonnými úpravami, se kterými počítá, které ale parlament ještě neschválil.

V říjnu sněmovna rozhodne jen o příjmech a výdajích, teprve v prosinci o podrobném rozpočtu pro všechny kapitoly. Do té doby musí vláda "škrtací" změny v zákonech prosadit v obou komorách parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy