Paroubkův tah Rathem? Může jít i o Hrad, zní v ČSSD

Martina Machová Martina Machová
21. 8. 2010 17:30
Straníci spekulují, zda za doporučením Ratha nejsou i Paroubkovy prezidentské ambice
Paroubek připomněl Ratha. Proč?
Paroubek připomněl Ratha. Proč? | Foto: Jan Langer

Praha - Rok 2013, Jiří Paroubek na Hradě a David Rath šéfem Lidového domu.

I takové spekulace rozvířila v sociální demokracii slova bývalého předsedy Jiřího Paroubka, který před týdnem v televizi přidal mezi adepty na šéfa strany také středočeského hejtmana Davida Ratha.

Uvnitř ČSSD se nyní vážně hovoří o plánu, který má podle straníků dopomoci k návratu někdejšího šéfa zpět na politické výsluní a to přímo na Hrad.

Sám Paroubek prezidentské ambice v minulosti připustil. A k dohadům přispívají i další výroky obou politiků v minulosti.

David Rath.
David Rath. | Foto: Jan Langer

Ne hned, v budoucnosti

Klíčovým je pro straníky Paroubkův dovětek, že Rath nemusí kandidovat zrovna hned napřesrok, ale třeba někdy později.

A expředsedovi spolupracovníci či přední funkcionáři ČSSD míní, že myslel jejich bývalý šéf právě rok 2013, kdy se bude volit jak nový předseda sociální demokracie, tak nový prezident.

"Je to taková Paroubkova cesta na Vysočinu, ve smyslu podpořím na předsedu ČSSD toho, kdo mne podpoří na prezidenta," hodnotí Paroubkova vystoupení politik z vedení strany, který si nepřál být jmenován.

Hned však dodal, že tato snaha je nereálná. "Jiří Paroubek stále nepochopil, že se situace změnila," uvedl tento funkcionář.

Exšéfův člověk

Na rok 2013 se všemi jeho specifikami upozorňovali Aktuálně.cz i další sociálnědemokratičtí politici. Ovšem nikdo nechtěl hovořit na jméno.

"Teď je doba před volbami a nechci být označen za někoho, kdo rozeštvává sociální demokracii. Abychom vyhráli, musíme být jednotní," vysvětluje váhavý přístup další člen vedení strany.

David Rath patří v očích politiků sociální demokracie za Paroubkova favorita dlouhodobě. Před volbami do Poslanecké sněmovny Paroubek dokonce pohrozil rezignací, když hrozilo, že Rath vypadne na nátlak části stranického vedení ze středočeské kandidátky. 

Vidíte snad nějakého předsedu, přátelé?
Vidíte snad nějakého předsedu, přátelé? | Foto: Ludvík Hradilek

Rath podruhé

Paroubek také o Rathovi jako svém nástupci nehovořil poprvé. Už v květnu 2007 jej označil jako možného kandidáta na předsedu. Uvedl ho tehdy jmenovitě a řekl, že ve hře je dalších šest sedm jmen. Ale žádné už neuvedl konkrétně. 

Rath naopak veřejně podoporoval úvahy o Paroubkově budoucí prezidentské kandidatuře.

"Mám trošku jiný cíl, plán. Udělat vše pro to, aby za čtyři roky ČSSD uspěla a měla svého prezidenta. A tím prezidentem byl Jiří Paroubek," řekl například loni v únoru deníku Právu na otázku, zda neuvažuje o postu předsedy strany.

"Chtěl bych mít v té době takovou pozici, abych tomu mohl výrazně napomoci," pokračoval ve zmíněném rozhovoru.

Nyní na dotaz Aktuálně.cz, zda tehdy vyřčené priority stále platí, nereagoval. V rozhovoru pro MF Dnes však řekl: "Příští rok určitě na předsedu kandidovat nebudu. Za delší horizonat je však těžké se dívat."

 

Právě se děje

Další zprávy