Dobeš prosadil svou, státní maturity začnou příští rok

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
18. 8. 2010 18:00
V říjnu bude generální zkouška, v květnu už poběží vše naostro
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní maturity se budou poprvé konat v květnu 2011. Na svém středečním zasedání o tom rozhodla vláda Petra Nečase.

Podle ministra Josef Dobeš (VV) bylo jednání dramatické, ale nakonec jeho návrh prošel.

"Osm ministrů bylo pro, ti za ODS se zdrželi hlasování," řekl po jednání vlády ministr. "Cítím ovšem při prosazování nelehkého úkolu jejich loajalitu," dodal.

Letos v říjnu čeká studenty čtvrtých ročníků generální zkouška maturit. Podle informací Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání přijde test na 140 milionů korun.

Jeho výsledky mohou osud státních maturit zásadně ovlivnit. Podle stínové ministryně školství Vlasty Bohdalové by právě říjnový test měl rozhodnout o definitivním osudu maturit. Podle poslankyně by se buď měly po úspěšném testu zavést, nebo nadobro zrušit.

Odpůrci projektu vyčítají jeho vysokou cenu.

Státní maturita by každý rok stát asi 250 miliónu korun. Podle ministra školství Josefa Dobeše by ale dobře fungující jednotná maturita mohla více prostředků resortu školství ušetřit.

"Kdyby se na ni vysoké školy mohly spolehnout a nemusely dělat vlastní přijímací řízení, znamenalo by to řádově větší úspory než náklady," domnívá se Dobeš.

Kdo je proti maturitám? Politici i studenti

Státní maturity jsou ve školském zákoně už od roku 2004. Několikrát už ale byly odloženy.

Proti jednotným zkouškám byli v minulosti politici dvou nejsilnějších stran ODS a ČSSD. Jejich nevoli sdílejí i středoškoláci. Několikrát na protest proti státním maturitám vyrazili i do ulic.

Největší demonstraci zažila ministryně za Stranu zelených Dana Kuchtová. V květnu 2007 se na pochod Prahou vydalo přes deset tisíc studentů. Kuchtová byla během setkání se studenty zasažena vajíčkem, které přilétlo z davu.

 

Právě se děje

Další zprávy