Praha schválila ghetto pro bezdomovce. Místo zatím nemá

Kateřina Eliášová
17. 8. 2010 13:30
Podklady pro plán zpracovala společnost ABL
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Pražští radní souhlasili s nápadem vytlačit bezdomovce z centra hlavního města na periferii. Počítá s tím Akční plán problematiky bezdomovectví, který dnes odsouhlasili.

Radní Jiří Janeček, autor plánu, zatím nemá jasno, kam přesně by se měli lidé bez domova přesunout. Rozhodnout se chce v září.

Už dříve navrhoval lokalitu ďáblické skládky nebo Průmyslové ulice v Malešicích.

V Centru integrované pomoci, které by mělo vzniknout do půl roku, by měli bezdomovci najít nejen nocleh, ale i lékařskou péči, právní a sociální pomoc. Praha za něj chce platit ročně 6 milion korun.

"Klienti dostanou dvakrát denně polévku, bude tam lékař a sociální pracovník. Mělo by to být mobilní zařízení z unimobuněk a stanů. Po dvou až třech letech by se přesunulo jinam," uvedl Janeček.

Neziskovky varují

Proti plánu se postavily neziskové organizace, které se o lidi bez střechy nad hlavou starají. Hlavním argumentem proti Janečkovu plánu je obava o to, že se tito lidé budou hůře vracet zpět do společnosti.

Radní Janeček ale jejich kritiku nebere v potaz.

"Týká se to jen těch, kteří opravdu nemají kam jít. Ani do Naděje, ani do Armády spásy, ani na loď Hermes. Co s nimi? Honit je po Praze, vytlačovat je z dopravních prostředků? Chceme jim dát alternativu, aby se vyhnuli perzekuci, " namítá Janeček.

S bezdomovci pomáhala ABL

Autorem studie, která sloužila jako podklad pro Janečkův plán, je společnost ABL. Tu dříve spoluvlastnil dnešní ministr dopravy Vít Bárta, svůj podíl však prodal bratrovi.

"ABL sbírala data a prováděla pro nás různé průzkumy, vybrali jsme ji na základě výběrové řízení před třemi lety, kdy to nemělo politické souvislosti, " vysvětlil Janeček.

ABL s radnicemi v oblasti sociálních služeb spolupracuje hned s několika městskými části, mimo jiné i s Prahou 11, kde Janeček zasedá v zastupitelstvu i radě.

Dceřinná společnost ABL speciál se nad rámec klasické ostrahy Jižního Města začala věnovat i terénním sociálním službám, což vyvolalo kritiku zejména v odborných kruzích. V Praze 10 zase provozovala ABL hlídky, které měly zajistit klid a vytlačit bezdomovce pryč z městské části.

Kolik žije v Praze bezdomovců, není známo. Není totiž přesně stanoven pojem bezdomovce. Zatímco tak v roce 2004 průzkum zjistil téměř 3100 lidí bez domova, jiný jejich počet v roce 2007 stanovil na asi 1800. Podle průzkumu mezi bezdomovci asi 80 procent z nich tvoří muži.

Lidé bez domova mají k dispozici v současné době pět nocleháren s kapacitou 350 lůžek, přes den fungují tři centra.

 

Právě se děje

Další zprávy