U policie se nebude propouštět, slíbil odborům John

ČTK ČTK
16. 8. 2010 19:20
Ministerstvo vnitra má v příštím roce ušetřit 8,3 miliardy korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - U policie se propouštět nebude. Slíbil to ministr vnitra Radek John.

Sbor plánuje zeštíhlit převedením příslušníků cizinecké policie a policejního prezidia na místa uprázdněná přirozenou fluktuací.

Po jednání s odboráři novinářům ministr také řekl, že nebude zasahovat do služebního zákona.

Odboráři jeho slova přivítali, stále ale odmítají možnost desetiprocentního snížení tarifního platu. Uvědomují si nicméně, že tuto skutečnost ministr vnitra neovlivní.

Připraveni k protestu

John se se zástupci policejních a hasičských odborů sešel kvůli vlně emocí, kterou způsobily chystané rozpočtové škrty. Ministerstvo vnitra má v příštím roce ušetřit 8,3 miliardy korun.

Čeká se desetiprocentní snížení tarifního platu, což u policistů v průměru představuje 2500 korun. Policejní a hasičské odbory už vyhlásily, že jsou připraveny k protestním akcím.

John minulý týden uvedl, že policejní sbor má být zeštíhlen, aby byl "menší, výkonnější, a dokonce lépe placený". Počátkem srpna řekl deníku Právo, že vnitro začne napřesrok propouštět policisty, aby předešlo plošnému snížení tarifních platů všech policistů a hasičů.

Deník napsal, že propouštění začne zhruba ve druhém čtvrtletí příštího roku a dotkne se převážně řadových policistů. To vnitro vzápětí popřelo s tím, že úsporu bude hledat zejména u policistů, kteří jsou zařazeni mimo přímý výkon služby.

Kolik policistů by mělo přijít o práci, zatím není jasné. Nezbytným předpokladem pro případné propouštění je podle Johna změna zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

 

Právě se děje

Další zprávy