Exministr Barták bude dělat náměstka Kalouskovi

Domácí Domácí
16. 8. 2010 11:45
ODS ho původně chtěla vyslat na ministerstvo vnitra
Martin Barták
Martin Barták | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřednický exministr obrany Martin Barták (ODS) nakonec přeci jen usedne do křesla ministerského náměstka. Namísto vnitra ale jeho kroky povedou na resort financí.

Šéf státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09) si ho vybral jako náhradu za Jana Málka (KDU-ČSL), kterého odvolal v pátek.

Barták bude mít na starosti veřejnosprávní kontrolu - tedy to, zda veřejné instituce postupují v souladu s rozpočtovými pravidly, audit prostředků z fondů Evropské unie - v této oblasti má resort financí právo centrální kontroly - a také finanční analytický útvar ministerstva financí, který shromažďuje data z bank o podezřelých převodech peněz, které pak má právo i zablokovat.

"Pan náměstek Barták tak bude dělat problematiku, pro kterou je kvalifikován a dokonce i prověřen Národním bezpečnostním úřadem," řekl Aktuálně.cz ministr Kalousek.

U Johna to nevyšlo, pomohl Kalousek

Vláda Petra Nečase hledala pro Bartáka místo ihned po svém nástupu k moci.

Původně ho chtěla vyslat na ministerstvo vnitra, kde se měl chopit postu náměstka pro mezinárodní vztahy. Ministr Radek John (VV) si ale vybral někoho jiného a s tím změnil i zaměření náměstkovského postu.

Málkův odchod byl očekávaný. "Pan Málek je za KDU-ČSL a KDU-ČSL se nedostala do sněmovny, takže pan Málek těžko může dál zastávat funkci náměstka, protože to bylo politické obsazení," avizoval Kalousek už v červenci.

 

Právě se děje

Další zprávy