Inspekce, která pohlídá obří ekozakázku, přišla o šéfku

Pavel Baroch
12. 8. 2010 13:57
Ministr Pavel Drobil odvolal ředitelku České inspece životního prostředí
Odvolaná ředitelka Eva Tylová
Odvolaná ředitelka Eva Tylová | Foto: zeleni.cz

Praha - Česká inspekce životního prostředí, která odborně dohlíží na odstraňování starých ekologických škod a kontroluje znečišťovatele ovzduší či řek, přišla o svou ředitelku Evu Tylovou, členku Strany zelených.

Odvolal ji nový ministr životního prostředí Pavel Drobil. Řízením inspekce, která bude i odborným garantem obří ekozakázky za desítky miliard, zatím pověřil jejího náměstka Milana Bukolského, který je stejně jako Drobil členem ODS.

"Oficiální důvod neznám, ale pan ministr má samozřejmě právo mě odvolat bez důvodu," řekla Aktuálně.cz Tylová, která je zároveň pražskou zastupitelkou za zelené.

Od represe k prevenci

Drobil odvolání Tylové zdůvodnil reorganizací resortu. "V tomhle případě chci trošku změnu koncepce České inspekce životního prostředí, více od represe k prevenci," řekl během páteční návštěvy Českého hydrometeorologického ústavu.

Muž v pozadí. Ministr Pavel Drobil
Muž v pozadí. Ministr Pavel Drobil | Foto: Ludvík Hradilek

Odchod Tylové je pokračováním rozsáhlé personální obměny na významných místech ekologického resortu. Drobil odvolal všechny náměstky ministra životního prostředí nebo ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka.

Odvolání Evy Tylové bylo očekávané. Drobil tvrdí, že chce resort odideologizovat a ekologická inspekce podle nového vedení ministerstva pracovalo na politickou objednávku. Kromě obecného konstatování to ovšem Drobil zatím blíže nevysvětlil, ani neuvedl konkrétní příklady.

Tylovou jmenoval ještě Bursík

Tylovou do čela inspekce v březnu 2008 jmenoval Drobilův předchůdce Martin Bursík, tehdejší předseda Strany zelených. Tylová už inspekci vedla na přelomu let 2002 a 2003, byla i náměstkyní ministra životního prostředí.

Milan Bukolský, který je pověřen řízením inspekce, je absolventem oboru ochrana přírody a krajinná ekologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Ekologii se v různých funkcích věnuje od roku 1989. Byl například i pražským radním pro oblast ochrany a tvorby životního prostředí.

Jako náměstek měl Bukolský v České inspekci životního prostředí na starosti ochranu lesa a přírody.

 

Právě se děje

Další zprávy