Sportu nevezmu ani korunu, řekl ministr školství online

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
12. 8. 2010 16:01
Josef Dobeš byl od 15:00 hostem online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Měsíc po jmenování vlády je šéf resortu školství Josef Dobeš (Věci veřejné) jedním z nejviditelnějších mužů Nečasova koaličního kabinetu.

Školné, státní maturity, spor o sexuální výchovu ve školách - to jsou jen některé kontrovezní otázky, které bude muset vyřešit.

Bývalý vězeňský psycholog Dobeš musí ve školství dramaticky šetřit, přitom učitelům jeho strana před volbami slíbila zvednout platy.

Jak to zvládne? Jak se změní české školy za čtyři roky jeho úřadování? Nebude zanedbávat vysoké školství?

I na to jste se mohli ptát online rozhovoru ministra školství Josefa Dobeše. Odpovídat začal v 15 hodin. V rozhovoru například prozradil svou strategii, pokud jde o rozpočet resortu na příští rok. "Třebaže musím ve všech kapitolách šetřit, příspěvek na sport nechci snížit ani o korunu. Další škrty by byly pro sport likvidační," řekl.

Celý rozhovor s Josefem Dobešem čtěte zde:

Odpovězeno: 12. 08. | 15:11Autor: Anet

Otázka: Dobrý den pane ministře, trvá dále stop stav v čerpání strukturálních fondů? Co vás vedlo k tomuto kroku?

Josef Dobeš: Hezký den,děkuji za dotaz. Od svého nástupu do 31. srpna jsem skutečně udělil stop stav na jakékoliv čerpání prostředků, nicméně ministr má právo udělovat výjimky. Pro čerpání peněz z fondů EU jsem vždy výjimku udělil. Naposledy třeba na šablony pro ZŠ. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:14Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den,

chci se zeptat, zda je možné udržet při dnešním dlouhodobě nepříznivém demografickém vývoji současnou kapacitu vysokých škol?

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Ministr školství není kouzelník a ani nemá ambici udržet stávající kapacitu VŠ. Přesně naopak, tím, že měníme hodnocení VŠ, se snažíme posilovat kvalitu na úkor kvantity, posilujeme tím prvek racionalizace a efektivizace sítě VŠ. Šanci na polepšení mají ty vysoké školy, které mají výzkum, kvalitní síť docentů a profesorů, stejně jako mobilitu studentů. Pro ostatní kvalitativní hodnocení znamená vážné ekonomické ohrožení. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:20Autor: Václav Novotný, Praha 4

Otázka: Pane ministře, jak budete řešit situaci kolem sexuální výchovy na školách? Domnívám se, že příručka pro učitele byla užitečným materiálem a nebylo tam nic závadného. Děkuji za odpověď a přeji, ať se vám v resortu daří.

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Autorská příručka je nepochybně kontroverzní, obsahuje jednak názory erudovaných sexuologů, ale i kontroverzní kapitoly. Vážím si 6000 rodičů, kteří petici podepsali, protože je považuji za odpovědné rodiče, kteří mají zájem o to, co se děje s jejich dětmi ve škole. Jsem rád, že jsem se všemi stranami dospěl k následujícímu koncenzu: 1) Škola má nejen vzdělávací kompetenci, ale i výchovnou. 2) Sexuální výchova na školy patří (bez ohledu na to, že se tam už několik let vyučuje), musí být v důstojné a přiměřené podobě. 3) Ministerstvo autorskou příručku ze svého webu stáhlo. 4) Ministr zašle dopis všem ředitelům škol, kde příručka bude pouze doporučujícím materiálem A učitelé mají za úkol informovat rodiče o způsobu výuky sexuální výchovy na školách. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:23Autor: Aneta

Otázka: Dobrý den pane ministře, jak se díváte na stále vyšší počet vysokoškolských studentů? Nebude postupem času docházet k degradaci VŠ titulů?

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Já si obecně myslím, že dochází ke zhoršení kvality ve všech typech škol, protože se kvalita důsledně neměří. Proto chystám zavedení srovnávacích zkoušek v pátých a devátých třídách a nějakou formu státní maturity. Jsem přesvědčený, že měření kvality v uzlových bodech vzdělávacího systému, bude postupně snižovat počty studentů na VŠ i SŠ. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:25Autor: Jitka Nešová

Otázka: Bude se školné týkat jen studentů, kteří nastoupí ke studiu na VŠ r. 2013/2014, nebo i stávajících studentů?

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Školné se bude týkat studentů prvních ročníků od roku 2013/2014 ne zpětně. Aby mohli splácet odložené školné, musí po absolvování VŠ dosáhnout minimálně průměrného platu. V opačném případě školné nehradí. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:28Autor: David Richter

Otázka: Dobrý den, oceňuji Váš boj za vyšší platy učitelů. Podaří se Vám v době, kdy se škrtá úplně všude, tento předvolební závazek dodržet? Děkuji za odpověď.

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Nedovedu si představit, že bych mohl být ministrem školství, aniž bych nedodržel tento základní slib. Proto jsem bojoval o škrtání v rozpočtu 2010 a prosadil snížení na polovinu, aby se tak škrty nedostaly do platů učitelů. V roce 2011 jsem připravený zvýšit částku na platy učitelů o 2,1 mld. a v následujímc roce o další 4 mld. Je mi ctí, že jsem členem vldády, která má vzdělání a učitele za jednu ze svých priorit. v úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:30Autor: Bomberius

Otázka: b) Kdy osobně jako ministr plánujete, že vstoupí v platnost či by nejpozději zaručeně mělo?
c) Bude dané školné, co se výše stanovené částky týče, pro všechny konstantní či se bude lišit dle obtížnosti obor od oboru/fakulta od fakulty?

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Školné se týká až školního roku 2013/2014. Ministerstvo nastavuje strop pro školné za semestr na 10 000 Kč. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:32Autor: Rejpal

Otázka: Dobrý den pane ministře,
jakmile zavedete školné, co za něj navíc (vyjma zcela nesmyslných a nekonkrérních teoretických slibů typu "zvýší se kvalita výuky")
studenti konkrétně dostanou navíc? Budou mít k dispozici skripta, knihy a kopírky zdarma,
nebo snad stravování, ubytování apod.? Děkuji

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Školné nezlepší kvalitu vysokých škol, je to jen spoluúčast studenta na nákladech. Kvalitu škol změní reforma terciálního vzdělání, kde školné je jen doplňkem. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:33Autor: aneta

Otázka: Pane ministře, přeji pěkný den. Mohl byste říci více informací k připravovanému projektu pro absolventy, který by měl být spuštěn letos na podzim?

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Potřeboval bych znát uýpřesnění otázky, tato problematika může být totiž v gestci MPSV. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:35Autor: Lenka

Otázka: Prosím, nepodporuje zmírnění bodového systému. Není to výchovné.

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Nemíním měnit bodový systém od 1 do 5 a v chování od 1 do 3. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:36Autor: Janka

Otázka: Dobrý den, chtěla bych zeptat, zda se školné dotkne i doktorandských studentů a pokud ano, jak to ovlivní výšku doktorandských stipendií.

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. V tuto chvíli se o doktoradském školném neuvažuje. v úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:38Autor: lol

Otázka: Máte tak vysoké platy - abyste byli imunní proti korupci a stejně to nefunguje.

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Plat může imunitu posilovat jen do určité míry. Plat není to hlavní, abychom nepodlehli korupci. Já odpovídám za rezort, který má na případnou korupci značný vliv a to je výchova. Buď je dítě vychováno tak, že nejdná nečestně a neber úplatky a pak výše platu nehraje tak velkou roli. Nebo to není tak jasné a pak se peníze dají přeplati zase penězi. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:40Autor: Hanka

Otázka: Dobrý den, mám jedinou otázku a to zda budou státní maturity ve školním roce 2010/2011

Děkuji

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Na jasnou otázku, jasná odpověď, budou. A to jak generální zkouška, tak ostrá verze (pokud můj návrh schválí vláda). V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:44Autor: Mareček

Otázka: Počítáte s finanční podporou mladých pedagogů (prý až 180 000,- Kč/osoba). Není vhodnější odměňovat kvalitní učitele než plošně jen ty mladé? Přijde mi to dosti diskriminující.

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Tím, že chci přivést kvalifikované a mladé učitele, tak chci zamezit velmi negativnímu demografickému trendu, který říká, že většina učitelů je straších 45 let. Také jsem si vědom toho, že začínající učitel nemůže končího učitele nahradit ze dne na den, ale musí vedle sebe několik let pracopvat. Proto pokud nepřivedeme mladé učitele a nepředáme jim zkušenosti, nebude mít za pár let, kdo naše děti učit. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:47Autor: Michal

Otázka: Dobrý den!
Uživatelka Jana v diskuzi napsala: „Státní maturity v tomto školním roce jsou podvodem pro všechny mladé voliče.Ve volebních kampaních zněly hlasy proti státním maturitám, po volbách je tomu jinak. Jak si mohou mladí lidé vážit naší vlády a věřit ji?"

Ptám se na stejnou otázku.
Děkuji!

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Věci veřejné měly nejenom státní maturity, ale i srovnávací zkoušky v 5. a 9. ročníku ve svém předvolebním programu. Plníme tak naše sliby. V úctě Josef Dobeš.

Odpovězeno: 12. 08. | 15:54Autor: David Richter, Praha

Otázka: Dobrý den,
jak chcete řešit kritickou situaci financování českého sportu? Řada sportovních svazů, poté co přišly o peníze od Sazky, doslova bojuje o přežití. Hrozí úpadek zvláště těch sportů, které nejsou dostatečně atraktivní, aby získaly peníze od sponzorů. Co s tím chcete dělat? Děkuji.

Josef Dobeš: Hezký den, děkuji za dotaz. Prozradím jednu strategii k rozpočtu 2011, třeba že musím ve všech kapitolách šetřit, nechci snížit příspěvek na sport ani o korunu. Souhlasím s vámi, že další škrty by byly pro sport likvidační. V první linii by tyto škrty odneslo masivní sportování dětí a mládeže, což by bylo katastrofální. Pak bychom se museli smířit i s tím, že naši sportovci nejsou schopni se rovnat sportovcům ze zemích, kde vynakládají násobně více prostředků. Včera jsem v kabitě reprezentatům po fotbalovém utkání ČR - Lotyšsko řekl, že minnistr podporuje a fandí sportovcům. V úctě Josef Dobeš.

 

Právě se děje

Další zprávy