Vláda má důvěru. Od svých, opozice jí nedala ani hlas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 8. 2010 22:35
U řečnického pultu se střídali jen opoziční poslanci
A teď už i s důvěrou sněmovny!
A teď už i s důvěrou sněmovny! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle očekávání dostala vláda Petra Nečase důvěru sněmovny. Zajistily jí hlasy koaličních poslanců, od opozice s nimi ani nepočítala. Pro jich hlasovalo všech 118, všech 82 opozičních bylo proti.

Situace byla dopředu jasná: vládní trojkoalice má pohodlnou převahu a vládu podpořil i Stanislav Huml z Věcí veřejných, který se jinak rozhodl pro rebelii proti straně: vypověděl onu proslulou smlouvu VV, podle které se zavázal zaplatit 7 milionů korun, pokud se postaví proti politice strany.

ČSSD ještě v úterý dopoledne nabídla vládě, že by se mohlo hlasování o důvěře odložit, pokud by ministři potřebovali čas na řešení povodňové situace. Premiér Nečas ale prohlásil, že se to stihnout dá ještě v úterý a ČSSD tedy odklad na začátku schůze už ani nenavrhovala.

Nečas: Taháme za záchrannou brzdu!

Zpočátku byli poslanci v sále, premiér Petr Nečas (ODS) jim představil jmenovitě všechny ministry a stručně shrnul vládní program.

Mimo jiné prohlásil, že země je na rozcestí - a že buď vláda zatáhne za záchrannou brzdu a zastaví zadlužování, nebo se propadne mezi země, kterým už musí nápravu ordinovat mezinárodní finanční instituce.

A neváhal se odvolat i na voličskou podporu: „V posledních volbách, dámy a pánové, občané naznačili, po čem prahnou a ve jménu čeho jsou ochotni snášet i dočasné problémy."

Pak začala rozprava a disciplína polevila.

Poslanci se začali trousit ze sálu do kuloárů a restaurací. Prořídla i vládní lavice - v jednu chvíli v ní sedělo jen pět členů vlády včetně premiéra. A ministr Schwarzenberg zjevně podřimoval.

„Už jsem tam dvě a půl hodiny nebyl a vůbec mi to nechybí," kývl vpodvečer směrem k jednacímu sálu jeden z ministrů.

ČSSD: Nejsme Řecko!

U řečnického pultu se střídali výhradně opoziční poslanci s kritikou vládních záměrů.

„Symbolem změny se  stala strana recyklovaných politiků TOP 09," prohlásil bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek a pokračoval: „A dále Věci veřejné, politická odnož detektivní agentury ABL, nebo jak to expresivně vyjádřil - výstižněji bych to opravdu sám nedokázal - bývalý předseda ODS Topolánek, který Věci veřejné charakterizoval jako - cituji: mafiánský projekt pražské ODS."

Jeho nástupce v čele strany Bohuslav Sobotka zase odmítl, že by bylo třeba tahat za záchrannou brzdu: „Stručně shrnuto - naše ekonomická situace není s Řeckem srovnatelná a kdo tvrdí opak, je buď nezodpovědný politický populista, lhář, nebo je to ekonomický diletant. Nelze naši situaci řešit řeckými recepty."

A komunistická poslankyně Soňa Marková se pustila čistě jen do zdravotnictví: „Jasná zpráva pro pacienty zní: za zdravotní péči dáte více peněz ze svého!"

Sobotka: Nevěříme vám, pane premiére!

Na výtky opozice nikdo z ministrů neodpovídal. Jen na úvod a na závěr rozpravy vystoupil premiér Nečas.

Na to si posteskl těsně před hlasováním úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: "Jak máme věřit premiérovi, že vláda chce své záměry trpělivě vysvětlovat, když nikdo z ministrů na argumenty opozice nereagoval."

Mezi devátou a desátou jasno: poslanci hlasovali po jménech o tom, zda dávají vládě důvěru. Ti koaliční řekli "pro návrh", opoziční "proti návrhu". A ministři se rozešli, tentokrát už potvrzení sněmovnou.

 

Právě se děje

Další zprávy