Bárta utahuje opasky. Stavět se přestane i na železnici

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 8. 2010 16:10
O osudu stavitelů silnic a dálnic se bude rozhodovat v úterý
Bárta po nástupu do funkce začal objíždět regiony a vysvětlovat, že se musí šetřit.
Bárta po nástupu do funkce začal objíždět regiony a vysvětlovat, že se musí šetřit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úspory na ministerstvu dopravy se výrazně dotknou i budování železnice.

Ministr Vít Bárta s okamžitou platností zastavil veškeré železniční stavby, které financuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Na mimořádné tiskové konferenci Bárta v pondělí odpoledne vysvětlil, že výstavbu zastavil, protože stavební společnosti nenabídly státu požadované slevy.

Firmy podle Bárty přišly se slevami v řádu promilí, maximálně jednotek procent, což ministra neuspokojilo.

Bárta také přerušil proplácení faktur a nařídil jejich prověrku "z hlediska věcného, časového a finančního plnění". V souvislosti s tím SŽDC přijala nového náměstka pro audit Pavla Habartu, který dosud pracoval jako krizový manažer pro společnost ČD-Telematika. Jelikož se firmy odvolávají na uzavřené smlouvy, posílil Bárta i svůj tým právníků.

Šéf SŽDC Jan Komárek na tiskové konferenci uvedl, že se na zastavení staveb s ministrem dohodl. Podle něj jde o zhruba 15 staveb, za které měl stát letos zaplatit 10 miliard korun.

Mezi ně patří především třetí a čtvrtý koridor, které vedou z Prahy na západ a jih Čech. Odstraňování škod po povodních se podle zástupců státu opatření netýká.

O silnicích se rozhodne v úterý

V obdobné situaci jsou také firmy, které se podílejí na stavbách dopravní infrastruktury. Ty minulý týden ministr vyzval, aby státu navrhly výrazné slevy kvůli nedostatku peněz ve státním rozpočtu. Bez slev se stavby zastaví, pohrozil Bárta.

Nabídky slev od stavitelů silnic a dálnic očekává ministr v úterý.

Své rozhodnutí Bárta vysvětlil nejen snížením rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok o 17 miliard korun, ale i letošním čtyřmiliardovým výpadkem v příjmech fondu.


 

Právě se děje

Další zprávy