Nečas se pře s Drábkem o peníze pro nezaměstnané

Domácí Domácí
6. 8. 2010 16:23
Kdo dá výpověď, nebude mít podporu, navrhuje ministr
Foto: Jan Langer

Praha - Předseda vlády Petr Nečas (ODS) se pustil do kritiky ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Důvodem je jeho záměr nevyplácet podporu v nezaměstnanosti těm, kteří sami dají výpověď.

"Pokud je to situace, kterou sám svým vlastním rozhodnutím vyvolal (zaměstnanec), tak není vhodné, aby se ostatní spoluobčané na něj skládali," řekl Drábek ve čtvrtek České televizi. Tím ale narazil u Nečase.

"Pokládám to za nešťastné a nesprávné," reagoval dnes premiér. Opatření podle něj sice na první pohled "vypadá atraktivně pravicově", v důsledku by ale trh práce poškodilo.

"Koaliční smlouva hovoří o úpravách zákoníku práce, které mají směřovat k větší flexibilitě trhu práce. Návrh pana ministra Drábka se ale vydává opačným směrem," napsal v tiskovém prohlášení. "Nepotřebujeme lidi odrazovat od odchodu z neperspektivních odvětví, podniků či míst."

Přesto ale s Drábkem souhlasí, že je potřeba vyplácení podpory v nezaměstnanosti změnit. Například tak, že by zaměstnanci, kteří podají výpověď ze svého rozhodnutí, dostali méně peněz.

"Nižší podpora je adekvátní reakcí systému na vlastní iniciativu zaměstnance, který výpověď podává," vysvětlil.

 

Právě se děje

Další zprávy