Známe poradce premiéra Nečase, tým řídí Říman

Kateřina Eliášová
6. 8. 2010 6:15
Poradní tým premiéra Petra Nečase zatím tvoří devět jmen, přibudou ale další
Ministrem zdravotnictví Tomáš Julínek nebude. Se zdravotnictvím bude radit premiérovi
Ministrem zdravotnictví Tomáš Julínek nebude. Se zdravotnictvím bude radit premiérovi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejprve to chvíli vypadalo, že se exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) přeci jen vrátí na svůj úřad a dokončí reformu, kterou začal v době vlády Mirka Topolánka.

Do křesla ministra zdravotnictví ale nakonec usedl Leoš Heger, jehož nominovala TOP 09. Brněnský lékař a senátor Julínek se ale svému oboru bude věnovat i nadále.

Stal se totiž - stejně jako dalších osm mužů - jedním z poradců, které si vybral premiér a předseda ODS Petr Nečas. O reformu zdravotnictví se s Julínkem "podělí" exhejtman Plzeňského kraje Petr Zimmerman.

Všichni Římanovi muži

Ve čtvrtek začal naplno pracovat NERV (Národní ekonomická rada vlády), poradní sbor, který má kabinetu radit v ekonomických otázkách.

Téměř kompletní je i další tým, který bude spadat přímo pod premiéra. Řídí jej bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a prozatím má devět členů. "Odhaduji, že přibudou ještě dvě nebo tři jména," řekl Aktuálně.cz Říman.

Samosprávu, ale také životní prostředí, dostal na starost někdejší jihočeský poslanec ODS Tom Zajíček. V ekonomických otázkách bude premiérovi radit docent katedry veřejných financí Vysoké školy ekonomické Jan Pavel.

V týmu se uplatní také další z bývalých poslanců Jan Klas. Bezpečnostní expert strany a někdejší člen výboru pro bezpečnost a obranu patřil mezi ty zákonodárce, kteří často kritizovali Topolánkovu vládu a v některých případech hlasovali s opozicí.

Nečasův poradní sbor

  • Martin Říman - šéf týmu poradců
  • Tom Zajíček - samospráva, životní prostředí
  • Jan Pavel - ekonomika, veřejné zakázky
  • Tomáš Julínek - zdravotnictví
  • Jan Klas - vnitřní věci
  • Libor Lukáš - doprava
  • Petr Zimmerman - zdravotnictví
  • Roman Joch - zahraničí, lidská práva
  • Miroslav Tyl - zemědělství

V Poslanecké sněmovně zasedal i Miroslav Tyl, přesněji v letech 1996 až 1998, předtím ještě ve Federálním shromáždění. Pražský poslanec byl členem zemědělského výboru a v roce 1990 mluvčím Charty 77. Petru Nečasovi má radit právě v oblasti zemědělské politiky. Lidská práva a zahraniční politiku bude mít v poradním sboru na starost ředitel Občanského institutu Roman Joch.

Radit budou i exhejtmani

Petr Nečas si do svého týmu vybral i dva bývalé hejtmany - Libora Lukáše ze Zlínského kraje a Petra Zimmermana z Plzeňského kraje. Ten se před třemi lety rozhodl, že v krajských volbách nebude znovu kandidovat a vrátil se ke své profesi lékaře.

Lukáš na krajském úřadě stále působí, a to v roli statutárního náměstka sociálnědemokratického hejtmana Stanislava Mišáka. V týmu se má věnovat oblasti dopravy.

"Pro premiéra budeme připravovat hlavně stanoviska k vládním materiálům. S tím, že lidé v týmu - a proto si možná Nečas vybral i mě - by s premiérem měli být myšlenkově na jedné vlně," vysvětlil Říman už dříve Lidovým novinám.

Mimo tým, nicméně v Nečasově blízkosti, budou působit i další poradci.

Například média bude mít vedle mluvčího vlády Martina Kupky na starost i někdejší někdejší Nečasův mluvčí Jiří Sezemský.

Neformálními poradci budou i zaměstnanci Úřadu vlády (v sekci EU) Vojtěch Belling či Lenka Kohoutová. S přípravou na interpelace pomůže pro změnu bývalá poslankyně Kateřina Dostálová.

 

Právě se děje

Další zprávy