Nečas představil svůj NERV, radí mu Bezděk i Janota

Michal Štůsek Michal Štůsek
5. 8. 2010 13:35
Národní ekonomická rada vlády poprvé zasedala, bude mít šest odnoží
Petr Nečas představil plány Národní ekonomické rady vlády
Petr Nečas představil plány Národní ekonomické rady vlády | Foto: Ludvík Hradilek

* Do textu jsme doplnili podrobnou grafiku s profily členů expertního týmu

Praha - Ve čtvrtek ráno se poprvé sešla k jednání Národní ekonomická rada vlády, jejíž činnost o den dříve kabinet obnovil.

V rámci rady má nově vzniknout šest expertních týmů, které se zaměří na zlepšení jednotlivých oblastí ekonomiky. Novinkou je i zavedení pravidelných zasedání. NERV by se měl v kompletní sestavě sejít alespoň jednou měsíčně.

Premiér Petr Nečas na dopolední tiskové konferenci oznámil, že schůze měla především organizační charakter.

"Chceme zastavit zadlužení země, modernizovat a oživit ekonomiku. Potřebujeme k tomu pomoc a hlas předních odborníků. Chceme se u hlavních změn vyhnout chybám a současně se nechceme tvářit, že jsme snědli všechnu moudrost," uvedl premiér hlavní důvod jmenování nových 15 členů rady.

Šest expertních týmů

Podle Nečase se bude NERV dlouhodobě zabývat šesti oblastmi. Jednotlivé projektové týmy se zaměří na veřejné finance a jejich stabilizaci, důchodovou reformu, boj proti korupci a transparentnost veřejných zakázek, ekonomickou politiku EU a regulatorní legislativu, udržení konkurenceschopnosti země a podporu podnikání. Rozdělení členů NERV do týmů bude jasné do dvou týdnů, uvedl premiér.

"NERV je expertní a nezávislý orgán a chceme jej využít i ke zpětné vazbě a oponentuře vůči návrhům ministerstev a vlády," uvedl Nečas s tím, že jako druhou stranu stolu k NERV vidí poradu ekonomických ministrů, která se bude také pravidelně scházet.

V patnáctičlenné Národní ekonomické radě zůstalo několik odborníků z doby vlády Miroslava Topolánka. V řadách NERVu tak nechybí Dlouhý, Kohout, Mejstřík, Rusnok, Sedláček, Schwarz, Weigl a Zámečník.

Nově v ní zasedal například Vladimír Bezděk, který letos od ledna do června vedl poradní expertní skupinu zaměřenou na přípravu důchodové reformy a Eduard Janota, který v předchozí Fischerově úřednické vládě zastával post ministra financí.

 

Právě se děje

Další zprávy