Kalousek má první verzi úspor 2011: nejvíc John a Bárta

Ekonomika Ekonomika
3. 8. 2010 9:50
Ministr financí v první verzi návrhu státního rozpočtu počítá se schodkem 135 miliard.
První verze rozpočtu je hotova. Co na ni řeknou Věci veřejné?
První verze rozpočtu je hotova. Co na ni řeknou Věci veřejné? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek chce v rozpočtu pro příští rok najít ještě více úspor, než ho k tomu zavazuje dohoda nové vládní koalice. Škrty by měla nejvíc odnést ministerstva vnitra a dopravy, tedy resorty řízení ministry za Věci veřejné. Šetřit podle Kalouskova receptu budou ale i ostatní.

Úterní Hospodářské noviny citují z prvního návrhu státního rozpočtu 2011, který Kalousek rozeslal kolegům ve vládě. Ministr financí počítá s úsporami ve výši 58,5 miliard, tedy o čtyři miliardy víc, než jak zní dohoda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Kalousek také podle zmíněného listu počítá s tím, že se tuzemská ekonomika zvedne a příjmy z daní tím pádem stoupnou o 20 miliard korun. Výsledný schodek rozpočtu by za takové konstelace dosáhl 135 miliard. Letos má stát schválených 163 miliard, což by ale na konci roku bylo považováno za úspěch. Reálně může stát hospodařit se schodkem o desítky miliard vyšším.

"Pokud bychom neudělali nic, tak by byl schodek veřejných financí v roce 2011 kolem 6,7 procenta HDP, což nelze připustit. Můj návrh cílí na deficit 4,6 procenta HDP, jak jsme se dohodli v koaliční smlouvě," řekl v rozhovoru pro HN Kalousek.

Nejhorší schodek v historii mělo Česko v roce 2009, přibližně 223 miliard korun.

"Takto katastrofický scénář není možné s ohledem na zásady rozpočtové odpovědnosti, ke kterým se současná vláda hlásí, dopustit," napsal ministrům Kalousek.

Největší škrty čekají na ministra vnitra Radka Johna (z 59 na 50,5 miliardy korun) a ministra dopravy Víta Bártu (úspora 10,5 miliardy).

Foto: První lidé, kteří pocítí vládní škrty - podívejte se v galerii

 

Právě se děje

Další zprávy