Nečas potvrdil, že nestanoví termín přijetí eura

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 7. 2010 20:50
V programovém prohlášení vlády se žádná data neobjeví, řekl Nečas agentuře Bloomberg
Foto: Jan Langer

Praha - Česká vláda zatím nestanoví závazný termín přijetí eura a v jejím programovém prohlášení se nic podobného neobjeví.

Uvedl to Petr Nečasv rozhovoru pro americkou agenturu Bloomberg, která se specializuje na ekonomické zpravodajství a vlatní ji newyorský starosta Michael Bloomberg. 

Rychlé přijetí eura by podle něj mohlo zrychlit inflaci.

"Program vlády nebude zahrnovat plánované datum nebo slib vstupu do eurozóny," uvedl Nečas. "Vývoz je důležitý, ale tato země není jen zemí vývozců," poznamenal premiér v souvislosti s posilováním koruny, která působí problémy českým exportérům.

 

V tomto měsíci vůči euru zpevnila o 3,7 procenta, což byl nejrychlejší růst proti euru z více než 170 měn sledovaných agenturou Bloomberg.

Na programu podle Nečase není ani vstup Česka do mechanismu směnných kurzů, což je období před přijetím eura, ve kterém země musí prokázat, že její měna je v rámci přípravy na připojení eura stabilní.

Česká republika nyní oživuje z nejhorší recese od pádu komunismu. Hrubý domácí produkt by měl podle odhadů ministerstva financí letos stoupnout o 1,6 procenta a příští rok o 2,3 procenta. Loni ekonomika klesla o 4,1 procenta.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy