Vláda přijala Kalouskovy úspory. Idyla to nebyla

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 7. 2010 19:25
VV: Je to oddychový čas, o zmrazení výdajů budeme znovu mluvit za měsíc
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda Petra Nečase se přiklonila k návrhům ministra financí Miroslava Kalouska. Zmrazení výdajů všech ministerstev schválila tak, jak to Kalousek navrhl.

Nakonec pro to zvedli ruku i ministři za Věci veřejné, kteří ještě v úterý říkali, že na něco takového nepřistoupí, hrozili návrhy vetovat a padla dokonce i slova o možném odchodu  z koalice.

Nakonec je ale přesvědčil slib, že se ke zmrazeným výdajům vláda znovu vrátí do konce září - a že tedy takto navržené úspry nejsou definitivní.

"Je to oddechový čas, to je asi nejpřesnější charakteristika. Zvedli jsme ruku jen pro kompromisní návrh," upřesňuje ministr školství Josef Dobeš (VV).

Právě čtyři resorty ve správě VV mají uspořit nejvíc - bezmála 6 miliard, zatímco celkové úspory všech ministerstev mají být 10 miliard a 200 milionů korun.

"Musíme situaci řešit okamžitě, jinak deficit bude vyšší než schválených 5,3 % HDP," upozornil dnes premiér Nečas. "Je to rovný metr uplatněný pro všechny."

"Vážím si podpory předsedy vlády tomuto návrhu, který byl jednomyslně přijat," pochvaloval si ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že zmrazení platí ode dneška.

Jednání bylo klidné. Nebo bouřlivé?

Jenže - ministři jednotlivých stran teď popisují středeční jednání vlády dosti odlišně.

"Jednání bylo věcné, klidné a je dobře, že ta debata proběhla," líčil schůzi kabinetu ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). "Jen v jednu chvíli se museli sejít předsedové a vyříkat si to."

To připustil i premiér Petr Nečas, když řekl, že vláda musela jednání přerušit a předsedové tří vládních stran a vždy jeden místopředseda se sešli v jeho pracovně, aby si problém vyříkali.

"Klidné jednání? Bylo velmi bouřlivé. Po čtyřech hodinách hádání se museli sejít u premiéra," předkládá trochu jiný obrázek ministr školství Josef Dobeš (VV).

 

Co vlastně vláda schválila?

"Do konce září budeme mít analýzu dopadů na jednotlivé resorty. Za sebe můžu říct, že budu šetřit, ale ne tolik. Na platy učitelů nesáhnu," prohlásil po zasedání vlády ministr školství Dobeš.

"My jsem se dohodli, že jsou resorty, které mají problémy s výdaji na platy," prohlásil předseda VV a ministr vnitra Radek John s tím, že lhůta pro analýzy je do konce září. "Pak uvidíme. Do té doby zmrazujeme, pak budeme dál jednat."

Ministr financí Kalousek připustil, že by se zmrazení mohlo zkorigovat: "Existuje teoretická možnost, které příliš nevěřím, že bude výběr lepší. Některé prostředky by pak mohly být rozvázány."

Věci veřejné ale tvrdí, že na korekcích budou trvat. Například hned resort školství trvá dál na tom, že uspoří maximálně polovinu navrhované částky - tedy ne 3 miliardy korun, ale jen 1,5 miliardy.

VV: Rozpočet 2011 - naše zbraň!

Jistou naději dalo Věcem veřejným prohlášení ministra financí, že na některé resorty s vysokými výdaji na mzdy (což je právě školství a vnitro) dopadají úspory více. S nadějí se ale VV nespokojily. Mají v ruce zbraň: rozpočet na rok 2011.

"Aby byl schválen rozpočet na rok 2011, musí být nejdřív kompromis o rozpočtu 2010," upřesnil ministr Dobeš. Z toho plyne, že se spory o výši zmrazených výdajů jen odsunuly o měsíc.

Zmrazené výdaje ministerstev ve výši 10 miliard a 200 milionů korun mají nahradit část výpadku příjmů z daní a sociálního pojištění. Každé ministerstvo proto má uspořit z výdajů pro zbytek roku 2,5 %. Celkový výpadek odhaduje ministerstvo financí na 28 miliard. Zbytek musejí ušetřit další státní orgány.

Znovu jsme si nastavili pravidla komunikace

Vpodvečer se pak sešla koaliční K-devítka, tedy nejvyšší patro koaličních vyjednavačů.

"Shodli jsme se, že kde chybí komunikace, tam je prostor pro konfrontaci," prohlásil předseda ODS a premiér Petr Nečas směrem k ostré přestřelce minulých dnů.

"Dáme víc vydělat mobilním operátorům a budeme si víc volat," doplnil ho předseda VV Radek John.

Jednotu demonstrovala koalice dohodou o hlasování o důvěře vládě, které bude v poslanecké sněmovně 10. srpna.

"Shodli jsme se, že to má mít co nejkostruktivnější průběh," prohlásil Petr Nečas. "Pokud z toho bude opozice dělat politickou pyrotechniku, nenecháme se strhnout."

 

 

Právě se děje

Další zprávy