VV proti Kalouskovi, na vládu nesli vlastní návrh škrtů

Eliška Bártová Jan Němec (redaktor) Eliška Bártová, Jan Němec (redaktor)
28. 7. 2010 12:28
Nejmenší vládní strana navrhla, aby se úspory vypočítaly z výdajů po odečtení nákladů na mzdy
Máme protiplán!
Máme protiplán! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Jsme odhodláni šetřit, ale maximálně třetinu ze všech ministerských úspor." To je v kostce pozice, s níž na středeční odpolední jednání vlády vyráželi ministři za Věci veřejné.

Podle návrhu, který kabinetu předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), by čtyři resorty VV měly do konce letoška ušetřit bezmála šest miliard korun.

Celkem přitom mají všechna ministerstva umazat 10,2 miliardy.

Věcem veřejným se proto nelíbí, že právě resorty v jejich správě, tedy školství, vnitro, doprava a místní rozvoj, mají zajistit víc než polovinu všech úspor.

Kalousek už v úterý prohlásil, že měřil všem stejně - každé z ministerstev musí oželet 2,5 % ze zbývajících letošních výdajů.

Máme protinávrh!

Věci veřejné ale na schůzi vlády chtěly prosazovat, aby se ony 2,5 % vypočítávaly z nemandatorních výdajů. Tedy až z částky po odečtení například mezd.

"Je to jasný protinávrh," řekl Aktuálně.cz Radek John: "Proč se to neudělalo tak, jako při úsporách v roce 2009, kdy se nejdřív odečetly mandatorní výdaje a pak teprve se to rozpočítalo mezi ministerstva?"

Pokud by jeho návrh prošel, je podle vlastních slov schopen ušetřit až půl miliardy korun na provozu ministerstva i na investicích. Konkrétní být nechtěl. Podle informací Aktuálně.cz by nicméně třeba hasiči a policisté museli oželet po 50 milionech korun.

Jenže podle Kalouskova plánu by měl uspořit víc než dvojnásobek - 1,2 miliardy.

Není na pomůcky pro prvňáčky

Vůbec největším šetřílkem by měl být ministr školství Josef Dobeš. Podle Kalouskova zadání by měl najít zbytečné 3 miliardy.

"Už teď dělám veletoče. V regionálním školství už nemám prostor," posteskl si Dobeš s tím, že už škrtl 250 milionů na pomůcky pro prvňáčky.

Celkem mělo jeho ministerstvo letos utratit přes 125 miliard. Vůbec největší položkou rozpočtu jsou výdaje právě na regionální školství - přes 83 miliard, následují vysoké školy, které z rozpočtu spolknou 35,5 miliardy.

"Dvě miliardy bych musel škrtat v platech učitelů. Tak to jde proti koaliční smlouvě," zlobí se.

Ministerstvo dopravy má oželet 1,5 miliardy. Fond dopravní infrastruktury už začal zpracovávat seznam, které dálniční stavby bude muset zastavit.

Relativně nejlépe z resortů VV je na tom místní rozvoj. Týká se ho úspora "jen" 78 milionů, protože dotace z evropských fondů, které právě toto ministerstvo spravuje, se pro vypočítání škrtů nebraly v úvahu.

VV: A proč ne i obrana?

Mezi resorty s největšími škrty patří i zemědělství, které by mělo ušetřit bezmála 1,3 miliardy. Zatím zpracovává podrobnou analýzu. Ministr Ivan Fuksa z ODS ale proti návrhu neprotestuje. "Nebude to lehké, ale budeme se snažit najít úspory," tlumočila jeho postoj mluvčí Tereza Magdalena Dvořáčková.

Odpolední jednání vlády by se tak mělo "lámat" víceméně stranicky. Neuralgickým bodem je ministerstvo obrany, které Miroslav Kalousek ve svých škrtech "šetřil".

Místo miliardy a 50 milionů bude muset najít úspory jen 150 milionů. "Čekají ho drastické škrty v příštích letech. Na přání Věcí veřejných," tvrdil Kalousek už v úterý.

Věcem veřejným je takový postoj trnem v oku. "Proč je ministerstvo obrany šetřeno?" ptá se John. Součástí protinávrhu VV je proto i to, aby šetřit musela z nemandatorních výdajů všechna ministerstva stejně.

"To měla vláda řešit na uzavřeném jednání a ne si to vzkazovat přes média," posteskl si. "Vedení komunikace je nešťastné."

 

Právě se děje

Další zprávy