John: Nemáme z čeho škrtat. 80 % peněz už je vázaných

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 7. 2010 15:10
Přestřelka o úspory ministerstev pokračuje, Radek John nasadil těžký kalibr
Tak moc šetřit nezvládnu!
Tak moc šetřit nezvládnu! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo vnitra dál odmítá škrty ve svém resortu ve výši, kterou navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek. Resort vnitra by měl do konce ledna příštího roku uspořit přes miliardu a 200 milionů korun.

Ministr Radek John tvrdí, že to není možné. Po poradě se zástupci ministerstva i policejního prezidia nasadil těžký kalibr - prohlásil, že "navrhované úspory jsou v rozporu s koaliční smlouvou".

Chceme šetřit! Ale méně...

Podle ministerstva by se úspory dotkly bezpečnostních složek, integrovaného záchranného systému, ochrany zastupitelských úřadů¨nebo nákupu počítačové techniky, nutné k elektronizaci trestního řízení.

Resort vnitra argumentuje především tím, že 60 % jeho nákladů jsou mzdy. Zbývá 10 miliard korun na příštích 5 měsíců, z nich je už 80 % nasmlouváno na investice a další akce. "Na běžný provoz zbývají 2 miliardy," upřesňuje mluvčí resortu Jiří Reichl.

"Souhlasím s tím, že se má šetřit. Ale nejdřív je nutné odečíst ty mzdové náklady. Ze zbytku ušetříme ty 2,5 %," slibuje ministr John.

Na místo činu přijedeme později!

Ministerstvo v tomto postoji podporuje i policejní prezidium, které tvrdí, že v případě tak velkých škrtů hrozí, že policie bude víc šetřit pohonné hmoty a že se tím pádem prodlouží doba dojezdu policie.

Je tak jasné, že středeční jednání vlády o úsporách nebude jednoduché. Navíc prohlášení ministra vnitra - a předsedy strany Věci veřejné - dává tušit, že problém možná bude muset řešit koaliční vyjednavači.

Už před prohlášením resortu vnitra upozornil premiér Petr Nečas všechny reptající, že škrty jsou nutné a že kdo je "manažersky nezvládne, nemá ve vládě co dělat".

A ministr financí všechny resorty upozornil, že proti šetření v dalších letech je toto jen slabý odvar a že uspořit 2,5 procenta by nemělo být problém. "Když musíte z rodinného rozpočtu uspořit 2,5 procenta, dokážete to? Já myslím, že ano," prohlásil směrem k reptajícím ministrům.

Celkově mají všechny ministerstva dohromady ušetřit přes 10 miliard korun, uskrovnit se budou muset i další státní orgány. Ministr financí těmto úsporám neříká "škrty", ale "vázání peněz". Jinými slovy slibuje, že by je resorty mohly utratit, pokud by se nakonec podařilo vybrat více na daních, než jak se to ukazuje teď. Sám ale přiznává, že s touto optimistickou variantou nepočítá.

 

Právě se děje

Další zprávy