První vládní spor. Nečas i John mluví o odchodu z vlády

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 7. 2010 14:31
Po dvou týdnech od jmenování se vláda veřejně pře, jak šetřit
Zavázali jste se šetřit, tak to dodržte, zní jednotně Nečasův a Kalouskův hlas
Zavázali jste se šetřit, tak to dodržte, zní jednotně Nečasův a Kalouskův hlas | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas se poprvé vyjádřil ke sporu, který vedou ministři Věcí veřejných a šéf financí Miroslav Kalousek. Jde o to, jak mají státní úřady šetřit.

Kalousek navrhl pro každý resort zmrazit 2,5 procenta výdajů a Věcem veřejným se to zdá příliš. Většina jejich ministrů totiž řídí resorty s velkým rozpočtem, a tak je v nich nominální částka pro úspory největší. Školství, vnitro a doprava, by měly ještě letos uspořit přes 5 miliard korun.

Premiér Nečas však ministrům VV vzkázal, že si na zmrazení výdajů nemohou stěžovat, protože se týká se všech. "Kdo šetření manažersky nezvládne, nemá ve vládě co dělat," dodal Nečas.

Na to okamžitě reagoval předseda VV a ministr vnitra Radek John, podle něhož navrhované úspory jdou proti koaliční smlouvě. John argumentuje tím, že se koalice zavázala potírat korupci, což při navrhovaných úsporách na vnitru nebude prý možné.

Ministři školství i vnitra už pohrozili i případným vetem úspor, na které mají v koalici právo. John dokonce v rozhovoru pro ČT naznačoval možnost odchodu z vlády.

Kalousek: Zavázali jste se šetřit!

Už před tím odmítl kritiku některých ministerstev Miroslav Kalousek.

"V každé kapitole musíme ušetřit 2,5 procenta," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek. "Měřím všem stejným metrem, ať už je z jakékoliv strany, z jakéhokoliv resortu."

Výjimkou jsou jen ministerstva obrany a zemědělství.

Obrana má pro letošek ze 2,5 procent škrtů úlevu 900 milionů korun. Ministr financí to zdůvodnil tím, že právě tento resort bude muset v dalších letech letech šetřit víc než ostatní.

"To je ta priorita Věcí veřejných," rýpl si v této souvislosti Kalousek do jednoho z koaličních partnerů. Právě VV totiž bojovaly za to, aby se v resortu obrany škrtly v příštím roce přes dvě miliardy korun. Původně VV navrhovaly dokonce 10 miliard.

Devět set milionů, které zůstanou letos obraně, bude muset naopak navíc uspořit ministerstvo zemědělství, které řídí Ivan Fuksa z ODS.

Těšte se, bude hůř!

Reptajícím ministerstvům Kalousek připomněl, že se ke škrtům zavázali, a to v budoucnu ještě k mnohem drastičtějším: "V příštím roce máme ušetřit 55 miliard. Toto je taková drobná rozcvička."

Důvodem letošních škrtů je propad výběru daní, odhadem asi o 14 miliard korun, a plateb sociálního pojištění, což je stejná částka, tedy dalších 14 miliard. Peníze, které mají do konce roku ministerstva ušetřit, budou tzv. vázat, to znamená, že by část případně mohla nakonec i utratit, pokud by se ukázalo, že výpadek daní není tak velký.

"Ale já nejsem optimista," prohlásil Kalousek.

Zda se spor přenese z vlády na úroveň vyjednávání v koalici, odmítl ministr financí předjímat. O jeho návrhu úspor bude Nečasova vláda jednat už ve středu.

 

Právě se děje

Další zprávy