Škrty Kalouska narážejí, VV hrozí, že je budou vetovat

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 7. 2010 9:30
Škrty probere ve středu vláda, možná i koaliční partneři
Musíte škrtat!
Musíte škrtat! | Foto: Petr Protivánek, Jan Němec

Praha - První nástřel škrtů v rozpočtech jednotlivých ministerstev naráží na odpor těch, kteří by měli škrtat nejvíc. Zatím všichni opakují, že si teprve dokončují analýzy, mimo záznam ale silně reptají.

Celkově chce ministerstvo financí pod vládou Miroslava Kalouska z TOP 09 uspořit jen na ministerstvech 10 miliard a 200 milionů korun. Uskrovnit se budou muset i další státní instituce jako Akademie věd nebo Kancelář prezidenta republiky.

Škrty zdůvodňuje Kalouskovo ministerstvo tím, že výnos letošních daní bude nižší zhruba o 28 miliard korun, než se očekávalo, a zároveň chce státní kasa udržet plánovaný schodek. Spor se nepovede ani tak o to, zda škrtat, jako spíš o to, kdo a kolik by měl škrtat.

Škrtat mají hlavně "véčka"

Nejvíc z celé vlády by měla uspořit ještě do konce ledna ministerstva školství (přes 3 miliardy korun), dopravy (1,5 miliardy), zemědělství (bezmála 1,3 mld.) a vnitra (přes 1,2 mld. Kč).

"To přece není možné. Skoro 6 miliard by měla dohromady uspořit ministerstva, která řídí 'véčka'," rozčiluje se zdroj blízký vedení strany Věci veřejné.

Týká se to ministerstev školství, které řídí Josef Dobeš, dopravy pod vládou ministra Víta Bárty a vnitra, které řídí přímo předseda strany Radek John.

"To se dalo čekat. Není to milá věc," reaguje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. "Ale vláda, zvláště vláda 'rozpočtové odpovědnosti' přece nemůže překročit naplánovaný schodek."

Děláme analýzy

Navenek zatím všechny resorty zachovávají umírněnost a šetří se na středeční střet na schůzi vlády.

"Zatím dokončujeme analýzy, přesná čísla a čeho konkrétně by se škrty dotkly, budeme mít zítra," říká mluvčí ministerstva vnitra Jiří Reichl.

Podobné je to i jinde na nejvíc dotčených ministerstvech.

"Na analýze možných úspor v resortu intenzivně pracuje ekonomický úsek, první návrh by měl pan ministr dostat zítra," oznámila Tereza Magdalena Dvořáčková, mluvčí ministra zemědělství Ivana Fuksy z ODS.

Hrozba veta

I ministr dopravy Vít Bárta (VV) odráží dotazy na škrty: "Počkejte, ještě to nejsou oficiální čísla, budeme o nich teprve mluvit na vládě."

Jediný, kdo zatím dal veřejně najevo nelibost, je ministr školství Dobeš, který v ČT v neděli prohlásil, že pokud by se škrty měly dotknout i platů učitelů, Věci veřejné použijí práva veta, dojednaného v koalici.

Právě platy učitelů byly stěžejním předvolebním slibem VV a kvůli nim si strana vymínila i škrty v resortu obrany.

Atmosféra na dotčených ministerstvech ale naznačuje, že vyjednávání nebudou jednoduchá. A není vyloučeno, že se vláda hned napoprvé neshodne. Spor by se tak zřejmě dostal na nejvyšší patro koaličních vyjednavačů, tzv. K-devítka, která by se měla sejít hned ve středu večer po zasedání vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy