ČSSD kvůli dluhům zvažuje, že pronajme část svého sídla

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
26. 7. 2010 6:00
Po volbách socialistům zbyl dluh 70 milionů korun
Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté hledají způsob, jak se vyrovnat s dluhem, který jim zbyl po parlamentních volbách, a vážně uvažují, že by pronajali část svého stranického sídla.

Jde o Lannův palác, který sousedí s Lidovým domem směrem k Masarykovu nádraží. Socialisté sami nyní jeho prostory nevyužívají.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdilo hned několik na sobě nezávislých zdrojů z Lidového domu.

Navenek ovšem lidé z vedení strany pouze hovoří o tom, že pronájem je jen jednou z možností.

"Nevylučuji, že to úvaha byla, ale rozhodnutí v tom ještě nepadlo," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Že sociální demokracii tuto věc řeší, potvrdil i úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Není to ale prý podle něj "aktuální téma".

"Nemyslím, že bychom se něčím takovým v nejbližší době zaobírali," reagoval na informace Aktuálně.cz.

"Podle mého názoru by bylo vhodnější, aby takové rozhodnutí učinilo až vedení strany, které vzejde ze sjezdu, který bude na jaře příštího roku," dodal.

On sám preferuje jiné řešení, a to snížení provozních výdajů sociální demokracie, zejména Lidového domu.

ČSSD vyčíslila ztrátu po velkoryse vedené kampani na zhruba 70 milionů korun. Peníze dluží kampeličce Fio, u které si kvůli předvolební kampani založila kontokorentní úvěr až na 190 milionů korun.

Kampaň za 200 milionů

Socialisté přitom ještě před několika měsíci tvrdili, že do předvolební propagace hodlají investovat pouze 160 milionů. Nakonec přiznali, že byla ještě o několik desítek milionů dražší. Loňské neuskutečněné volby údajně spolkly 100 milionů korun, letošní jarní dalších 200 milionů.

Jak sedmdesátimilionový dluh vznikl?

ČSSD čekala lepší volební výsledek, než jakého skutečně dosáhla. Právě od volebního zisku se přitom odvíjí dotace státu na provoz strany. Do pokladny Lidového domu tak přiteče "jen" 176 milionů korun. A to dluhy nepokryje.

Strana ve svém nejčernějším scénáři počítala s tím, že své půjčky splatí, pokud ve volbách získá alespoň 25 procent hlasů.

Volební výsledek se ale nakonec ustálil na hodnotě o tři procenta nižší.

 

Právě se děje

Další zprávy