Rychlý online se čtenáři: Premiér po první schůzi vlády

Domácí Domácí
21. 7. 2010 15:20
Petr Nečas v rozhovoru se čtenáři deníku Aktuálně.cz
Petr Nečas odpoví čtenářům Aktuálně.cz
Petr Nečas odpoví čtenářům Aktuálně.cz | Foto: Jan Langer

Praha - Nový český premiér Petr Nečas má za sebou první týden od jmenování vlády, první zahraniční návštěvu a po dnešku i první opravdové zasedání vlády.

Už za tu doby jeho ministři i on sám poodhalili plány, které chce vláda uskutečnit. Pro příklad: opatrné zvyšování důchodů, omezení podpory stavebního spoření či hypoték či změny v systému poplatků, které se platí v ordinacích a lékárnách. Řeší však také problémy s novými lidmi, které si vybrali za náměstky jeho ministři.

Krátce po středečním jednání, kde vláda schválila například omezení imunity zákonodárců, jste měli vy, čtenáři Aktuálně.cz, ptát se přímo Petra Nečase zeptat na vše, co je o plánech nového kabinetu zajímá.

Hodně vás zajímala ministerstva pod vlivem Věcí veřejných, momentálně nejvíc v hledáčku je ministerstvo vnitra. Využití bývalých zaměstnanců firmy ABL komentoval premiér takto: "Tímto úzkým propojením si pravděpodobně strana VV řeší nedostatek osobností schopných vykonávat důležité pozice na ministerstvech."

A premiér si rýpl i do veřejnoprávní televize. Na dotaz, zda by se neměly kanály ČT rozprodat a ponechat jen zpravodajskou ČT24, Petr Nečas odpověděl: "Mohu pouze říci svůj subjektivní dojem: ČT 1 a ČT 4 neplní úkoly veřejnoprávního vysílání a jsou to v podstatě poplatky dotované komerční, na plytkou zábavu orientované sportovní a zábavní kanály."

Petr Nečas měl kvůli zaneprázdnění na odpovědi vyhrazenu půlhodinu od 14:30. Všechny dotazy, které zodpovědět stačil, si můžete přečíst níže...

Odpovězeno: 21. 07. | 14:37Autor: Pepík

Otázka: Vážený pane premiére, čeká vás spousta úkolů a reforem. Koaliční smlouva je dvakrát delší než ta předchozí, takže jste si naložili skutečně velký balík na záda. Když teď už máte skoro všechny formality za sebou a je na řadě skutečná práce, jaké máte pocity?

Petr Nečas: Dobrý den všem čtenárům Aktuálně.cz a děkuji za položené otázky.
Základní pocit je, že máme hodně práce před sebou a chceme ji zvládnout, čili cítím především odpovědnost. Formality ještě úplně za námi nejsou, řada úřadu se musí reorganizovat a zeštíhlit a čeká nás také hlasování o důvěře. Teprve po jeho úspěšném proběhnutí budeme skutečně plnohodnotnou vládou.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:39Autor: Luděk Novotný

Otázka: Zdravím vás. Chtěl jsem se zeptat na to, jak to bude skutečně s těmi daňovými výjimkami na bydlení. Hodně se o tom teď mluví. Jak je vlastně možné, že ministr financí Kalousek chce rušit daňovou výjimku na hypotéční bydlení, když ve volebním programu TOP 09 bylo její zachování?

Petr Nečas: Chceme maximálně zjednodušit daňový systém, o konkrétních výjimkách budeme teprve jednat. Dotaz na volební program TOP 09 prosím směřujte na její představitele.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:40Autor: pavel

Otázka: Dobry den,

kdy konecne zrusite zvyhodneni hypotek, tohoto ziti na dluh, ktery zpusobil hyperinflaci cen nemovitosti a znepristupnil bydleni. Odmitam model, kdy cena bytu se neodviji od nakladu, ale od delky produktivniho zivota a schopnosti splacet hypoteku.

Petr Nečas: Viz výše.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:41Autor: Dada

Otázka: Pane Nečasi,už jste žil s měsíčním příjmem 7.750,-Kč? To je můj důchod a jsem sama.Celý život jsem pracovala jako ekonom a vychovala 4 děti.Co by jste mi doporučil měsíčně hradit jako první?ODS,TOP O9,VV ani ČSSD jsem nevolila a udělala dobře.Ale co mi to pomohlo?

Petr Nečas: Vím, že život důchodců, kteří se mohou spolehnout pouze na jeden důchod, protože žijí osaměle, je opravdu těžký a jsem si toho plně vědom. Na druhé straně předpokládám, že když jste dobře vychovala čtyři děti a pravděpodobně váš nízký důchod je způsoben i tím, že jste s nimi byla možná i déle doma, než je v průměru pravidlem, takže vám to vaše děti budou schopny vrátit i ve finanční výpomoci, jak by to u rodiny mělo být.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:45Autor: Martin Ingr

Otázka: Pane předsedo,když jste se stal hlavou ODS byl jsem pln očekávání změn pravice k lepšímu.Pak byla řada dobrých zpráv přes Volby,volby vedení ODS.Prosím o dva komentáře:1)Jak chce ODS vyrovnat sílící pozici TOP09? 2)Jak zabráníte nutné ztrátě důvěry ve Vaše vedení kvůli personál.akcím strany ABL/VV?

Petr Nečas: Jsem přesvědčen, že jsme zavedenou značkou s čitelnou historií a předvídatelným chováním, což se o nových stranách říci nedá. Nové strany se schovávají pouze za volebně populární ikony, ale jaká bude jejich skutečná politika, to především poté, co v nich začnou skutečně rozhodovat vnitrostranické demokratické mechanismy - to se teprve ukáže.

Za personální obsazení jednotlivých ministerstev nese odpovědnost ministr. Ze strany představitelů VV se mi dostalo garancí, že nebude docházet ke konfliktu zájmů u těch představitelů ministerstev, kteří ve své minulosti byli spjati s firmou ABL. Tímto úzkým propojením si pravděpodobně strana VV řeší nedostatek osobností schopných vykonávat důležité pozice na ministerstvech. V případě, že bude docházet k porušování zákona či konfliktu zájmů, můj postup bude naprosto jednoznačný.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:46Autor: F. Kříž

Otázka: Dobrý den. Ani to není dotaz, psalo se že nová vláda plánuje zákaz kouření v restauracích nebo veřejných prostorách. Tak jsem vám to chtěl připomenout abyste na to nezapomněli. Děkuji

Petr Nečas: Jsem zastáncem omezení kouření ve veřejných prostorách a prostranstvích. Nicméně příslušná legislativa jdoucí tímto směrem by neměla být předkládána vládou, ale spíše cestou poslanecké iniciativy.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:48Autor: Láďa z Prahy

Otázka: Pane Nečesy.Chtěl jste vést republiku a taky se "Vám" to podařilo,ale jak jste mohl dovolit dát ministerstva té bandě povalečů "véčkařům".Vždyť už teď Vás i presidenta ignorují (a neříkejte,že NE,vidíme to všichni) jako dříve pánové Langer,Topolánek,Kalousek atd.

Petr Nečas: Složení vlády je výsledkem koaliční dohody tří stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Žádná ministerstva jsem nikomu nedával, protože je nevlastním. Složení vlády je výsledkem politické dohody.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:49Autor: M

Otázka: Dobrý den.Nebudu na Vás dotírat otázkami.Je mi jasné, že máte jen omezené možnosti.Přeji Vám pevnou ruku a pořádnou dávku štěstí.Doufám, že Vaše vláda BUDE nestraná a vyvede naši zemi z čarovného kruhu dluhů a k prosperitě.Hezký den

Petr Nečas: Děkuji a vašich slov si vážím.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:50Autor: Pepa

Otázka: Dobrý den pane Nečasi .Každý hospodář ví že "lít vodu do děravého sudu je nesmysl" Nejdřív musíte ucpat díry a pak dolévat "vodu". Vy začínáte jako vždy přesně naopak a skončí to stejným výsledkem. Má otázka zní : Budete "ucpávat díry" nebo jen přilévat vodu do děravého sudu ?

Petr Nečas: Souhlasím s vámi, že je nutné ucpat díry. Chceme být vládou rozpočtové odpovědnosti a proto musíme zamezit neefektivnímu plýtvání veřejnými prostředky, je to nezbytný a nutný krok.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:52Autor: rudastraka

Otázka: Dobry den pane premiere, chci se zeptat, co ma vlada v planu udelat s podporou fotovoltaickych elektraren, jestli to je mozne jeste zarazit, nebo jestli nas v pristich 20-ti letech opravdu prijdou na 1 bilion korun ve forme zvysene ceny elektriky, dekuji

Petr Nečas: Zákon umožňující tak neuvěřitelnou podporu fotovoltaických elektráren je jeden z největších hříchů vlád ČSSD. Budeme hledat všechny cesty, abychom škodlivý dopad subvencí pro fotovoltaické elektrárny minimalizovali a maximálním způsobem snížili dopad do cen elektrické energie. Nalezení tohoto řešení bude jedna z priorit jak pro ministerstvo průmyslu a obchodu, tak i pro ministerstvo životního prostředí.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:54Autor: Marian

Otázka: Dobry den chtěl sem se zeptat zdali se vaše strana zabiva otazkou romske komunity a stavajicich problemu z rasizmem jae mate reseni ? jake budou vaše kroky v tomto směru dekuji

Petr Nečas: Stavem romské komunity se zabýváme. Jsme přesvědčeni, že se jedná o společenský problém, který není možné ignorovat. Budeme vycházet z toho, že musí platit stejná pravidla pro všechny, bez ohledu na jejich etnický původ a že cestou ke zlepšení stavu romské komunity je především podpora vzdělání.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:55Autor: Láďa

Otázka: Pane premiére,jak můžete dovolit (a to nejen v rámci šetření celé ČR,ale i v protikorupci) tolik osobních asistentů u poslanců,které platí stát a spousta těchto asistentů je i státu nebezpečných a v korupci kovaných.To poslanci mají tak malé příjmy,že si tyto svoje zaměstnance nemohou platit?

Petr Nečas: Počet asistentů u jednotlivých poslanců je otázkou jejich rozhodnutí. Je však zastropována maximální částka, kterou lze fakturovat na odměny asistentům v celkové výši 35 tisíc korun, což umožňuje v podstatě platit pouze dva asistenty s podprůměrným příjmem.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:56Autor: Paul

Otázka: Kdy Vy osobně a vláda jasne a jednoznacne vystoupite na ochranu lidí pred pasivnim kouřením a zavedete standardy ochrany běžné v civilizovaném světě? Tedy úplný zákaz kouření na všech pracovištích a na všech veřejně přístupných místech, včetně restaurací a barů

Petr Nečas: Viz výše.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:58Autor: nevolič ODS

Otázka: Pane Nečasi, bojíte se létat v letadle a skrýváte to? Pak jezdíte do zahraničí autem na oficiální návštěvy a vydáváte to za šetření státních prostředků, nepřipadáte si směšný? Jak budete svým vládním autem jezdit do zámoří? Nebo tam pojedete týden parníkem? Pane Nečasi, vaše vláda je Vláda s.r.o.

Petr Nečas: Můžu vás ujistit, že se létat rozhodně nebojím. Jen vždy vážím, zda se jedná o ekonomický výdaj nebo zda můžu ušetřit finanční prostředky. Takže beze sporu do vzdálenějších míst jako je Brusel určitě poletí. Do metropolí, které jsou blíže Praze jako je Bratislava, Vídeň, Budapešť či Berlín není žádný problém dorazit pozemní dopravou.

Odpovězeno: 21. 07. | 14:59Autor: Lukas

Otázka: Je mne z politiky CR nabliti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! proto, jsem se rozhodl odejit z CR.......cos je velmi smutne!!!

Petr Nečas: Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi...

Odpovězeno: 21. 07. | 14:59Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, můžete mi prosím říct, proč pořád lžete?

Petr Nečas: Nejsem si vědom toho, že bych při své práci v politice vědomě lhal.

Odpovězeno: 21. 07. | 15:00Autor: Lukas

Otázka: Proc politikove namaji prumernou mzdu v CR?

Petr Nečas: Protože míra jejich odpovědnosti je vysoce nadprůměrná.

Odpovězeno: 21. 07. | 15:00Autor: Franta

Otázka: Věřím, že se třeba ještě někdy potkáme na Mallorce, jako před 7 lety. Tenkrát jste byl správnej chlap, žádnej namyšlenej frajer. Ať vám to vydrží.

Franta

Petr Nečas: Děkuji a budu se snažit.

Odpovězeno: 21. 07. | 15:03Autor: Blejda

Otázka: Dobrý den, neuvažujete o výrazné redukci České televize?Např. zrušit(prodat) všechny kanály a ponechat jen informační veřejnoprávní TV ve stylu ČT24?

Petr Nečas: Jako prostý televizní divák, ne jako předseda vlády, mohu pouze říci svůj subjektivní dojem: ČT 1 a ČT 4 neplní úkoly veřejnoprávního vysílání a jsou to v podstatě poplatky dotované komerční na plytkou zábavu orientované sportovní a zábavní kanály.

Odpovězeno: 21. 07. | 15:05Autor: Lukas

Otázka: A vite kde byl problem? Ze vetsina komunistickych hajzlu jenom prevleka kabaty a dal se drzi ve vlade. Jak je to vubec mozne!!!!!!!!!!!!!! po vice nez 20 letech???

Petr Nečas: Z patnácti členů mé vlády byl členem komunistické strany jeden ministr. Ti ostatní s KSČ neměli nic společného. Děkuji všem za jejich dotazy a omlouvám se těm z vás na které se nedostalo i proto, že jsme byli s Aktuálně.cz vzhledem k mému časovému vytížení domluveni pouze na 30 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy