Vláda pod vlivem ABL je neobvyklá, připustil Nečas

Domácí Domácí
18. 7. 2010 13:41
Premiér slíbil, že nepřipustí střet zájmů ani bezpečnostní riziko
Nečas uvádí do úřadu ministra školství Josefa Dobeše (VV), bývalého pracovníka agentury ABL
Nečas uvádí do úřadu ministra školství Josefa Dobeše (VV), bývalého pracovníka agentury ABL | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas považuje za velmi neobvyklou situaci, kdy řadu míst ve vedení jednotlivých ministerstev obsazují lidé spojení s bezpečnostní agenturou ABL. Uvedl to v diskusním pořadu České televize.

Nečas se domnívá, že Věci veřejné jako nová strana narážejí na personální lmity, což řeší právě tím, že se obrací na lidí, kteří dřive pracovali pro agenturu ABL.

Premiér v televizi ujistil, že pokud by se ve vztahu k jakékoli této osobě vyskytlo bezpečnostní riziko, bude okamžitě jednat. Nečas nicméně zopakoval své dřívější prohlášení, že dostal od Věcí veřejných ujištění, že nebude docházet ke střetu zájmů a že svým koaličním partnerům věří.

Nečas naznačil, že v případě pochybností, nemají své místo ve vládě jisté ani šéfové koaličních stran. Použil v této souvislosti analogii se situací kolem bývalého šéfa lidovců Jiří Čunka, která pro něj byla lekcí.

S bezpečnostní agenturou ABL jsou skrze své minulé působení v ní spojení hned dva ministři za Věci veřejné: šéf resortu dopravy Vít Bárta a ministr školství Josef Dobeš. Oba si na svá ministerstva přivedli náměstky, kteří rovněž v ABL pracovali.

 

Právě se děje

Další zprávy