Kalousek o zákulisí jednání: ODS mi chtěla zlomit nohy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 7. 2010 6:00
Rozhovor s ministrem financí o tom, jak se sestavovala vláda
Místopředseda, zakladatel a ministr v jedné osobě
Místopředseda, zakladatel a ministr v jedné osobě | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko má od úterka novou vládu. Kabinet Petra Nečase vznikl po měsící vyjednávání mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Vyjednavači všech tří koaličních stran den co den ladili program, jednalo se ale i o jménech. Výsledkem je ryze mužská vláda, odhodlaná provést radikální reformy.

Média vedle oficiálních závěrů vyjednávací skupiny špiček koalice (mezi politiky nazývaná K9) popisovala i zákulisí jednání. Vůbec poprvé o nich otevřeně promluvil místopředseda TOP 09 a zakladatel strany Miroslav Kalousek, který se stal znovu ministrem financí.

Ptali jsme se i s vědomím, že míru otevřenosti limituje jak vědomí budoucí koaliční spolupráce, tak i faktu, že koaliční jednání popisuje jedna z jednajících postav svýma očma.

Paralelní světy

Miroslav Kalousek v rozhovoru přiznal, že jednání probíhala jakoby ve dvou odlišných světech: oficiální vyjednávání lídrů stran, a pak jakási stínohra v pozadí, kde létala jména ministrů, požadavky jednotlivých stran a vzájemné přetahování. Nešlo přitom o virtuální realitu vytvářenou médii, ale o vření ve stranách a snahu jednotlivých klik jednání ovlivnit."To bylo frustrující, ty dva paralelní světy," říká Kalousek.

A.cz: Bylo toto jednání tím nejobtížnějším, které jste kdy absolvoval?

Určitě bych ho neoznačil za nejtěžší. Za nejdůkladnější v programové oblasti, to ano. To je dané tím, že v těch předcházejících případech se u jednacího stolu střetávali partneři, kteří se velmi dobře znali a věděli, co dál od sebe mohou čekat. Tady zejména Věci veřejné jsou úplně novým subjektem na politické scéně.

A.cz: Ani jednání o jménech nebylo obtížné?

Naopak jednání o pozicích a jménech bylo mimořádně klidné a jedno z nejkratších, které jsem zažil. Ale zvenku to vůbec nevypadalo.

A.cz: To opravdu nevypadalo...

Žili jsme v paralelních světech. První tři týdny jsme vůbec nejednali o jménech ani o rozdělení pozic. Nicméně zejména uvnitř ODS se o tom vedly velmi živé diskuse - co těm ostatním stranám pustíme, co jim nepustíme, jak to uděláme, abychom Kalouskovi zlomili nohy dřív, než ho pustíme hřiště. A tyhle živé diskuse unikaly do médií a vypadalo to, že o těchto věcech spolu jednají politické strany...

Pikle uvnitř ODS?

A.cz: Ale tak to skutečně vypadalo - jako dvě regulérní paralelní jednání...

A nás to zlobilo, protože oficiálně o tom politické strany nejednaly. To byly diskuse uvnitř ODS, popřípadě některých lidí z ODS a Věcí veřejných, kteří si na to vyměňovali názory. A já si po každém jednání otevřel noviny a přečetl jsem si, jak se hádáme o křesla.

A.cz: Ale logicky, tyto informace zevnitř stran unikaly...

Já to nevyčítám médiím, ale nepopisovala jednání, popisovala pikle, které se kuly uvnitř jednotlivých politických stran. To oficiální jednání bylo mimořádně klidné, věcné, jednoduché. Druhý, paralelní svět, který se odvíjel v novinách a interpretoval zbožná přání a pikle některých stranických skupin, popřípadě jejich "kmotrů", tak ten vypadal hrůzostrašně.

A.cz: Dobře, ale ty pikle, jak vy říkáte, také měly ovlivnit jednání...

Pokud to byl jeden z cílů toho chování, tak to bylo mimořádně hloupě prováděno a jak vidíte bez valného úspěchu.

Mávat papírkem není můj styl

A.cz: Ale v jednu chvíli se objevila i nezveřejněná podepsaná dohoda mezi třemi předsedy o rozdělení křesel a kde to zajiskřilo mezi ODS a TOP 09 velmi silně i veřejně.

K9 zasedala často do noci. Dohoda o jménech trvala osm hodin
K9 zasedala často do noci. Dohoda o jménech trvala osm hodin | Foto: Ludvík Hradilek

To byl zas klasický příklad těch dvou paralelních světů. Předsedové se dohodli mezi šesti očima, že pokládají za rozumný klíč 6:5:4 rozdělení křesel ve vládě a že je to samozřejmě podmíněno vahou křesel ve vládě. Pod čarou bylo řečeno, že pokud bude mít ODS víc křesel než TOP 09, že se to musí projevit na váze resortů. Ta dohoda tím byla podmíněna, měla svou písemnou i ústní část a pak se samozřejmě navenek dostala jen polovina té dohody. To vyústilo v tu směšnou scénu s tím papírkem. Každý máme svůj styl. Já bych pravděpodobně nikdy žádným papírkem na tiskové konferenci nemával. Ale to je věc vkusu.

A.cz: Jaká byla největší třecí plocha s ODS během jednání?

Kalousek dlouho přemýšlí... To, co viselo ve vzduchu, bylo to zjevné napětí, které vládlo právě proto, že jsme všichni četli ty noviny, a u toho stolu se o tom vůbec nemluvilo. Překonat ty na jednání nevyřčené věty, byl asi ten největší problém.

Rozpory s Nečasem? To je přehnané

A.cz: Často se mluví o vaší animozitě s Petrem Nečasem. Ministr financí ale potřebuje výraznou podporu svého premiéra. Od Mirka Topolánka jste ji měl. Půjde to teď podobně hladce?

Ty řeči o našich antipatiích jsou přehnané. My se s Petrem Nečasem známe a tak či onak spolupracujeme 16 let. To se nestane s nikým, že by to za tak dlouhou dobu nezajiskřilo.

A.cz: Myslíte, že teď to jiskřit nebude?

Jsme schopni spolu korektně spolupracovat. Petr Nečas je jinak vnitřně ustrojen než Mirek Topolánek, takže těžko mezi námi může někdy vzniknout vřelý přátelský vztah, který stále je mezi mnou a Topolánkem. Já ale vím, že vláda může být úspěšná, jen když má úspěšného premiéra, a on dobře ví, že nemůže mít úspěšnou vládu rozpočtové odpovědnosti, aniž by měl úspěšného ministra financí. Pragmaticky jsou naše zájmy a cíle naprosto shodné.

Bez Kalouska? To jsem jenom četl

A.cz: V médiích se objevilo, že na vůbec první schůzce Petr Nečas řekl Karlu Schwarzenbergovi:  pojďme spolu udělat vládu, ale bez Kalouska. Předpokládám, že by vám to váš předseda řekl...

Rozhovory mezi čtyřma očima předsedů stran nemohu komentovat. Kdyby nakonec premiér řekl „nechci tam Kalouska", tak jsem tam nebyl.

A.cz: Ale takové signály byly i zevnitř ODS...

Já jsem nikdy do očí od nikoho neslyšel "nechceme tě na ministerstvu financí". Já to četl jenom v novinách. Ale zato často. V přímém jednání nikdy. Stejně jsem při oficiálním jednání nikdy neslyšel "chceme omezit kompetence pro ministerstvo financí".  To jsem taky četl jenom v novinách.

A.cz: Ale i my jsme slyšeli od některých poslanců, že se o tom jedná...

O tom mohli jednat možná Hrdlička se Šťastným. Ale já s Nečasem jsem o tom nikdy nejednal. (Tomáš Hrdlička - pražský komunální politik ODS s velkým vlivem na politiky pražského magistrátu, Boris Šťastný - poslanec, předseda pražské ODS; pozn. A.cz)

Otrávená návnada - nebo výzva

A.cz: ODS vám nakonec přenechala hlavní reformní resorty - finance, práci a sociální věci a nakonec i zdravotnictví. Kde se to během jednání zlomilo?

Tak ministerstvo financí jsem požadovali. To, že dostaneme ministerstvo práce, s tím jsme na 99 % počítali. Na základě nikoliv výroků při jednáních, ale že jsme četli ty noviny každý den. I pan premiér mnohokrát do médií řekl, že největší reformní bouráci by měli mít ministerstvo, kde se nejvíc škrtá. A my, když jsme ty výroky četli v novinách, jsme si říkali - ano, není důvod před tím uhýbat. Ani vteřinu jsme ale nepočítali, že budeme mít i ministerstvo zdravotnictví.

A.cz: Není to otrávená návnada?

Ano, je to riziko, ale taky obrovská výzva.

A.cz: Chcete být hegemonem na pravici? Např. se radujete, že jste ve sněmovně dostali místo úplně napravo, předsedové vašich klubů o tom dokonce losovali...

Tak to je takové spíš pošťuchování. O tom, jakou kdo dělá politiku, nerozhoduje umístění lavice.

A.cz: Ale vy víte, že i ten mediální obraz je důležitý, takže vám na tom záleží...

V tom nevidím symbol či signál.

Předseda VV? Publicista střílející od boku

A.cz: Nakolik se třeba Věcem veřejným vycházelo vstříc, aby si navenek zachovaly tvář? Například školné na vysokých školách není odložené, ačkoliv VV tvrdí, že ano, odložené jsou jen splátky jako u jakékoliv půjčky...

Tohle je takový typický případ povolené rozdílné interpretace do vlastních voličských řad. Podíváte-li se na to z hlediska vysokých škol, tak je to samozřejmě přímé školné. Podíváte-li se na to z hlediska studenta, tak s jistou mírou velkorysosti dá říct, že pro něj to je odložené školné.

Někdo předtím dělal seriózní práci, někdo byl publicista... Kalousek mluví o ministrech Nečasovy vlády
Někdo předtím dělal seriózní práci, někdo byl publicista... Kalousek mluví o ministrech Nečasovy vlády | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Ale bude muset zaplatit úroky...

No to samozřejmě.

A.cz: Experti jak TOP 09 i ODS si v průběhu jednání stěžovali, že VV toho o problémech moc nevědí. Projevovalo se to i v nejvyšším vyjednávacím týmu?

Já myslím, že tohle je příkré hodnocení.  V jedné expertní skupině jsem byl s Kamilem Jankovským a myslím, že jsem mluvil s kompetentním člověkem.

A.cz: Jenomže veřejnost i v přímých přenosech byla svědky, jak ostatní opravovali Radka Johna - např. že ústavní zákon nemůže začít platit hned, záměny Pandurů za Gripeny a pod. Nevadilo vám to střílení od boku?

No, každý z nás, kdo jsme vstoupili do politiky, jsme byli ještě chvilku v zajetí bývalého povolání. Někteří jsme měli to štěstí, že jsme předtím dělali seriozní práci, někteří předtím byli publicisté, kteří stříleli od boku. Myslím, že to je otázka několika týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy