Je Praha město, nebo kraj? Záleží, co se hodí politikům

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 8. 2010 22:30
ČSSD chce zastavit pražskou anomálii - kouzlení s volebními obvody
Pohled přes střechu Akademie věd směrem ke Staroměstskému náměstí
Pohled přes střechu Akademie věd směrem ke Staroměstskému náměstí | Foto: Pavel Baroch

Praha - Je Praha městem, nebo jedním z nejlidnatějších krajů Česka? Odpověď na otázku je pokaždé jiná. A většinou záleží na úmyslech politiků.

Pokud jde o volby na pražský magistrát, je česká metropole jednoznačně městem a řídí se zákonem o volbách do obecních zastupitelstev.

I díky tomu docílila pražská ODS díky většině v zastupitelstvu rozdělení města na sedm menších obvodů, na což si stěžovaly menší politické strany.

Ovšem ve chvíli, kdy mají politické strany dostat peníze za volby, je pražské zastupitelstvo rázem zastupitelstvem krajským. Jinak by totiž partaje za zvolené zastupitele nedostaly nic, jak je to běžné pro obce a města.

Kdy je Praha "město"...

Nejde přitom jen o finance. Praha má svůj vlastní zákon. Nejenže tady volby probíhají jako v jiných obcích, pražské zastupitelstvo může navíc určit počet volebních obvodů. U ostatních krajů přitom platí princip "jeden kraj, jeden volební obvod".

Zastupitelé na magistrátu mohou dokonce rozhodovat i o počtu mandátů v rozmezí 55 až 70 zastupitelů. Ostatní kraje mají počet krajských zastupitelů striktně daný.

V Praze se ostatně rozvířily vášně i teď, a to kvůli blížícím se komunálním volbám. ODS, která má v zastupitelstvu pohodlnou nadpoloviční většinu, totiž Prahu rozparcelovala na sedm volebních obvodů. To se ale nezamlouvá menším stranám, které kvůli tomu podaly žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Je to účelové. V Praze nejsou ani dvoje volby po sobě, kdy by Praha měla stejný počet obvodů. S každými volbami se pravidla měnila," upozorňuje politolog a expert na volební systémy Tomáš Lebeda.

... a kdy velký kraj!

Naopak ve chvíli, kdy je šance získat státní příspěvek za volby, je pro politické strany výhodou, že je hlavní město jedním ze 14 krajů. Za obecní zastupitele totiž nedostávají nic, za krajské ano.

Nejde přitom o zanedbatelné částky. Za každého pražského zastupitele inkasuje strana 250 tisíc korun ročně, vypočítává Petr Hulínský, pražský zastupitel a předseda tamní ČSSD.

Když kraj, tak se vším všudy!

Novopečený poslanec nyní v Poslanecké sněmovně podal návrh, aby se pravidla sjednotila.

Pokud by prošel, mělo by pražské zastupitelstvo 65 členů, stejně jako největší české kraje. A volilo by se do ně jako ve všech ostatních krajích - tedy v jediném obvodě a podle stejných volebních pravidel.

"Vtip je v tom, že by se pak Praha nedala dělit na malé obvody," souhlasí vcelku s návrhem politolog Lebeda.

Předkladatel návrhu Hulínský je optimistický - návrh by prý mohl projít, ačkoliv pro něj nijak systematicky nelobboval.

"Na pražském zastupitelstvu mu vyjádřily podporu Věci veřejné a zástupci KSČM. Tyto strany jsou zastoupeny i ve sněmovně. A pokud by na tomto svém stanovisku setrvaly, zákon by měl šanci," věří.

 

Právě se děje

Další zprávy