VV stoply referendum o vládě. Mají technické potíže

Eliška Bártová Martina Machová Eliška Bártová, Martina Machová
9. 7. 2010 15:50
Referendum přitom má rozhodnout o osudu celého partnerství tří stran
Foto: Ludvík Hradilek

Praha- Věci veřejné zastavují své referendum o koaliční smlouvě s ODS a TOP 09. Mají technické potíže.

"Hlasování se správně započítává, ale grafický doprovod je špatný. Referendum v této chvíli zastavíme a hlasuje se nově od soboty, celou neděli a bude se hlasovat ještě v pondělí," uvedl předseda strany Radek John.

Páteční hlasování pak Věci veřejné do konečného výsledku nezapočítají a Véčkaři co dnes odhlasovali, budou moci rozhodovat znovu.

Podle Johna za potíže může snaha Věcí veřejných co nejlépe předejít možným hackerským útokům. Pro potřeby hlasování přidaly do k svému systému další servery.

Příznivci strany - Véčkaři - měli původně o budoucnosti kabinetu Petra Nečase (ODS) hlasovat od pátečního dopoledne až do nedělní půlnoci. Vše mělo odstartovat v deset hodin, již ostrý start se ovšem neobešel bez zpoždění.

Aktuálně.cz bylo u toho, když jedna z véčkařek v referendu hlasovala. Ačkoliv na dotaz, zda souhlasí se vstupem VV do vlády, stiskla ikonku NE, reakce webu politické strany byla opačná. Počítač nahlásil, že odpověď byla ANO.

Podle vyjádření operátora na bezplatné lince VV šlo ale pouze o technickou chybu. "Zkoušel jsem to na našem počítači, a tam k tomuto nedošlo," uvedl operátor s omluvou a příslibem, že véčkařka bude moci hlasovat znovu.

Z reakcí čtenářů deníku Aktuálně.cz vyplývá, že se nejednalo o ojedinělou chybu. Véčkaři potíže s referendem rozebírali i v diskuzích na facebookovém profilu partaje. Kromě odlišného grafického ztvárnění popisovali i potíže s přihlášením do systému. 

"Při pokusu o přihlášení se zobrazuje jen okno s nápisem Vaše heslo buď nesplňuje požadavky na sílu hesla, nebo jeho platnost již vypršela," líčili Véčkaři, kteří tvrdili, že se zaregistrovali již před parlamentními volbami.

Právě datem voleb bylo referendum limitováno. Hlasovat o vládě mohli jen ti, kteří se stali Véčkaři nejdéle v den voleb. Omezení mělo být pojistkou, aby referendum nemohlo být zvenčí zmanipulováno.

 

Právě se děje

Další zprávy