Kalousek tvrdí, že vláda ušetří na dávkách 11 miliard

Domácí Domácí
4. 7. 2010 14:05
Nový ministr financí plánuje o změny v systému vyplácení nemocenské
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nová vláda koalice má v plánu seškrtat sociální dávky a výplatu porodného omezit jen na první dítě. Podle Miroslava Kalouska, který bude v nastupující vládě Petra Nečase ministrem financí, tak stát ušetří až 11 miliard korun.

Kalousek to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Uvedl, že porodné chtěl úplně zrušit, ale nakonec se bude přidělovat jen některým rodinám. Rodičům do 2,4násobku životního minima. Zastáncem zachování porodného byly při koaličních vyjednáváních hlavně Věci veřejné.

"Narodí-li se dnes nejbohatšímu Čechovi dítě, má nárok na sociální dávku, což je úplně absurdní," uvedl budoucí ministr financí. Podle něj v roce 2012 budou následovat další změny v systému vyplácení sociálních dávek a nemocenské.

Kalousek v televizi také potvrdil, že se výrazně zasazoval o snížení státní podpory stavebnímu spoření a souhlasí s tímto krokem.

V jiném rozhovoru pro deník Právo zonámil, že NEčasova vláda se nechystá privatizovat strategicky důležité energetické podniky.

"ČEZ, Čepro, ČEPS, MERO v současném světě nabývají stále strategičtějšího významu z hlediska národní bezpečnosti a suverenity. Jsme všichni zajedno, že privatizovat nebudeme," řekl Kalousek.

Čepro je státním distributorem paliv, ČEPS provozuje elektrickou přenosovou soustavu a MERO provozuje ropovody.

 

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy