Budoucí ministři prodají firmy. A skončí v ČEZu i v ABL

Kateřina Eliášová
2. 7. 2010 6:00
Ministr nesmí zasedat v dozorčích radách ani představenstvech, ani podnikat
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šest ze čtrnácti nových ministrů vznikající vlády premiéra Petra Nečase se bude muset vzdát výhod, které jim přinášelo členství v dozorčích orgánech různých společností.

Nebudou moct ani podnikat, zákon o střetu zájmů jim to nedovoluje.

Budoucí ministr dopravy Vít Bárta, ale i ministr školství Josef Dobeš či místního rozvoje Kamil Jankovský proto budou muset prodat své podíly ve firmách, ve kterých dosud podnikali.

Bárta končí s miliardovou ABL

Asi největší horko je kolem angažmá Víta Bárty v bezpečnostní firmě ABL. Ta se ucházela o státní miliardový tendr na náramky pro domácí vězně (podle Bárty je teď na veřejné zakázky stopstav), premiér Nečas zase varoval před možným střetem zájmů, pokud se ministrem vnitra stane politik Věcí veřejných, právě kvůli těsnému sepjetí mezi stranou a firmou ABL.

Vít Bárta už svůj podíl prodal bratrovi. Cenu sice tají, ale mělo by jít pravděpodobně o stovky milionů korun. Firma s miliardovým obratem vykazuje ročně zisky kolem patnácti milionů korun.

"Zároveň jsem prodal i svůj podíl ve společnosti MICUNARI, SE. Doposud jsem vlastnil 50 procent akcií této společnosti, které jsem prodal svému bratrovi a švagrové, kteří vlastní i zbylých 50 procent. Tento prodej proběhl 18. června 2010," řekl Bárta MF Dnes.

Ministr školství bez vydavatelství

S firmou ABL byl spojen i adept na post ministra školství Josef Dobeš z Věcí veřejných, ještě před rokem byl členem představenstva firmy.

Dnes spoluvlastní vydavatelství Pražan, menší firmu s ročním obratem kolem pěti milionů korun.

"Svůj většinový podíl samozřejmě prodám. První, s kým se o tom budu bavit, bude spolumajitel (podnikatel Jiří Špelina - pozn. red.)," řekl Aktuálně.cz Dobeš.

Kocourek i Fuksa skončí v ČEZu

Pokud se Martin Kocourek stane ministrem průmyslu a obchodu, ukončí své členství v dozorčí radě energetického gigantu ČEZ. Za to, že jí předsedá, dostává měsíční plat 105 tisíc korun a využívá i služební auto. "Pouze oznámím ukončení členství a nejbližší zasedání valné hromady společnosti to projedná a vezme na vědomí," uvedl Kocourek.

Jako ministr si Kocourek polepší, plat člena vlády je 112 tisíc korun a dalších 17 tisíc představují náhrady.

V dozorčích radách čtyř společností spoluvlastněných státem (Exportní garanční a pojišťovací společnost, Česká exportní banka, ČEZ a Letiště Praha) bude muset skončit i adept na post ministra zemědělství Ivan Fuksa.

Posty v těchto firmách zastával coby první náměstek ministra financí, narozdíl od Martina Kocourka ovšem bezplatně. "Postupně bude z těchto svých funkcí vyvazován," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Jankovský předá firmu synovi

Ještě v neděli ekonomický expert Věcí veřejných Kamil Jankovský netušil, že se stane nominantem strany na post ministra pro místní rozvoj. V úterý před spaním dostal SMS zprávu, že s ním VV na toto místo počítají.

Jankovský vlastní firmu PHAR SERVICE podnikající ve farmaceutickém a chemickém průmyslu. Roční obrat je podle něj přibližně 300 milionů korun. Působí rovněž v dozorčích radách dalších dvou firem, které PHAR SERVICE ovládá. I tady bude muset skončit.

"Zaskočilo mě to, proto to nemám prozatím vyřešeno. Ve firmě je zaměstnán syn, počítám s tím, že firmu převedu na něj. Právníci to začnou řešit po 11. červenci," řekl Aktuálně.cz Jankovský.

Posledním z budoucích ministrů, kteří budou muset opustit placené funkce v dozorčích radách, je místopředseda ODS a adept na ministra pro životní prostředí Pavel Drobil. Dozorčí rady firem Lesy ČR, Lázně Darkov, C & D FINANCE HOLDING i Letiště Ostrava již opustil.

"Jsem akcionářem Lázní Darkov, to zůstanu i nadále, jelikož je to můj majetek. Stejně tak zůstanu společníkem v advokátní kanceláři Pyšný, Weber & partneři. Nicméně advokátskou činnost mám pozastavenou již několik let," uvedl Drobil.

 

Právě se děje

Další zprávy