Co je Nečasova vláda? Zaplnili ji ekonomičtí liberálové

Petr Holub
1. 7. 2010 7:00
Konzervativní premiér bude se svými názory v menšině
Petr Nečas. Tři minuty poté, co byl jmenován premiérem.
Petr Nečas. Tři minuty poté, co byl jmenován premiérem. | Foto: Jan Langer

Analýza - Výběr ministrů potvrdil, že Česko dostane vládu rázných liberálních reforem. V demokraciích prosazují liberalismus podnikatelské svazy, v Nečasově kabinetu budou mít podnikatelé a manažeři většinu.

Požadavky podnikatelů jsou obligátní: nízké daně, méně byrokracie, víc veřejných zakázek a liberální trh práce. Podpora firmám se podle zavedené argumentace vyplatí celé společnosti.

"Životní úroveň naší země se může zvedat pouze díky fungujícímu průmyslu a službám s vysokou přidanou hodnotou," stojí v týden starém oficiálním prohlášení Svazu průmyslu a dopravy, za kterým následuje výčet tradičních požadavků.

Radikální řez TOP 09

Staronový ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je zárukou, že se daně podnikům zvyšovat nebudou ani při rekordním rozpočtovém deficitu. Výčet daňových úlev pro firmy, které prosadil v letech 2007-2009 je úctyhodný, od nižší daně ze zisku až k odpuštění DPH za osobní automobily.

České firmy se na rozdíl od německých nebudou muset bát ani vyšších ekologických daní. Prosazovat je určitě nechce příslušný ministr Pavel Drobil (ODS), který je manažerem severomoravského C&D Finance Holdingu.

Rozpočet se proto zachrání na úkor sociálního státu. Radikální řez si vzali na starost opět ekonomičtí liberálové z TOP 09. Šéfem sociálního resortu se stal bývalý předseda Hospodářské komory Jaromír Drábek, který už léta podniká v energetice.
Na Drábkovi bude i změna zákoníku práce, která zjednodušeně řečeno urychlí výpovědi a prodlouží zkušební dobu.

Dva za ABL, za ekologickou zakázku i za ČEZ

Omezení veřejných zakázek navržení ministři očividně nechystají, naopak je budou chtít použít na probuzení ekonomického růstu.

Ministrem dopravy se stal Vít Bárta (VV), majitel bezpečnostní firmy ABL, která ročně dostávala z veřejných zakázek desítky milionů. Teď získal resort, který ročně utratí desítky miliard. Ve vládě bude mít spojence v ministrovi školství Josefu Dobešovi, dalším bývalém manažerovi ABL.

Dobré vyhlídky má i velká ekologická zakázka. Připravoval ji Kalousek (TOP 09) spolu se svým náměstkem Ivanem Fuksou (ODS). Teď budou kolegové, Fuksa na resortu zemědělství.

Také ČEZ může počítat s vládní podporou stavby dvou nových reaktorů v Temelíně. Předseda dozorčí rady Martin Kocourek (ODS) bude ministrem průmyslu. Místopředsedou v dozorčí radě ČEZ je již zmíněný Fuksa.

Supervizi evropských zakázek převezme na ministerstvu pro místní rozvoj podnikatel ve zdravotnictví Kamil Jankovský (VV). Přímo může zajistit, že se ještě posílí dotace do nákupu nové zdravotnické techniky.

Supervize soucitného konzervativce

Oponentem podnikatelského vidění světa bude v první řadě konzervativní premiér Petr Nečas, který už vydal prohlášení, že dohlédne na průběh reforem z dílen ministrů nominovaných TOP 09. Výslovně jmenoval "reformy rozpočtu včetně daní, zdravotnictví a sociálních věcí včetně důchodů".

Svou představu o soucitném konzervatismu začal plnit už tím, že prosazuje v příštím roce zvýšení důchodů. Tím může zajistit, aby reformy přijaly co nejširší vrstvy obyvatelstva.

K Nečasovi má svou dosavadní praxí blízko ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který dlouhá léta s úspěchem řídil královéhradeckou fakultní nemocnici. Někdejší kritik Julínkovy reformy může zabránit zdravotnickým konfliktům, které v minulém volebním období zpochybnily reformní tažení Topolánkovy vlády.

Jak silný bude Nečas

Úspěch Nečasovy konzervativní mise půjde změřit tím, jak vláda využije dividendy od společnosti ČEZ. Pokud peníze půjdou na veřejné zakázky (ekologie, stavba Temelína), budou mít ve vládě převahu ekonomičtí liberálové. Premiérovu sílu naopak potvrdí, když získá dividendy na financování důchodové reformy.

Petr Nečas. Chce vést reformní tým. Potřebuje to. Jinak mu body sebere TOP 09.
Petr Nečas. Chce vést reformní tým. Potřebuje to. Jinak mu body sebere TOP 09. | Foto: Jan Langer

Slabší role Nečase se podtrhne nejen tím, že bude muset reformu penzí financovat z vyšší DPH, ale i tím, že případně přistoupí na vydání speciálních dluhopisů, kterými chtějí další investice financovat Státní fond dopravní infrastruktury a České dráhy. V období rozpočtových škrtů se tak zvýší budoucí rozpočtový deficit.

Na Nečasově straně nepochybně budou i konzervativní ministři, kteří mají na starosti vztahy s cizinou. Příslušné resorty zahraničních věcí obsadí Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra, tandem sehraný už z dob Topolánkovy vlády.

Druhá šance Johna a Pospíšila

Podnikatelé obvykle po vládě žádají také boj s korupcí, která zvyšuje náklady většiny firem. V čele tažení byla v posledních měsících Česko-americká obchodní komora.

Ministr vnitra a ministr dopravy. Neboli Radek John a Vít Bárta.
Ministr vnitra a ministr dopravy. Neboli Radek John a Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Silný vliv podnikatelů bude hrát roli i při výběru protikorupčních nástrojů. Velkou šanci nebude mít restrikce, například povinnost firem přiznat své vlastníky.

Zcela anonymní vlastníky měla firma ABL, kde působil Bárta s Dobešem, dvě společnosti s akciemi na doručitele řídí také Jankovský, v jedné má pozici Kocourek. Celé impérium s anonymními akciemi zastupuje Drobilův rodinný přítel Daneš Zátorský. Koalice se naopak shodla, že začne zveřejňovat kompletní dokumentaci veřejných zakázek.

Boj s korupcí bude druhou šancí pro dva ministry. Radek John může prokázat, že v boji proti mafiím bude na postě ministra vnitra stejně úspěšný jako v roli televizního moderátora. Vymahatelnost práva bude mít na starost Jiří Pospíšil, který v minulém volebním období nedokázal zabránit politickému ovlivňování justice.

 

Právě se děje

Další zprávy