Bémova éra končí, novým šéfem pražské ODS je Šťastný

Michal Žák ČTK Michal Žák, ČTK
25. 6. 2010 7:53
Dosavadní primátor rezignoval na post předsedy po sněmovních volbách
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS má nového předsedu. Po mnohahodinovém jednání, které skončilo pozdě v noci, vystřídal Pavla Béma čtyřicetiletý Boris Šťastný.

Získal 75 ze 101 hlasů a porazil tak Aleksandru Udženiji z Prahy 2. "Vážím si toho. Myslím, že 75 hlasů je dostatečně silný mandát," citovala ČTK Šťastného. Ten dodal, že se nehodlá ucházet o post primátora.

Původně se chtěla o post ucházet i poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová, která byla považována za jednu z favoritek.

Jednání ale ještě před půlnocí opustila se slovy, že vše je předem domluvené a o skutečnou změnu nikdo nemá zájem. "S touhle kandidátkou nechci mít nic společného. Nechci se na jejím sestavování podílet," prohlásila.

Zbrojení na volby

Sněm rovněž na čtvrtečním jednání volil kandidáty pro volby do pražského zastupitelstva.

Jako lídry sedmi obvodů zvolili delegáti náměstky primátora Marii Kousalíkovou, Rudolfa Blažka, Pavla Klegu, starosty Petra Hánu, Josefa Noska a Andreu Vlásenkovou a radní Prahy 2 Aleksandru Udženiji.

O tom, kdo bude kandidovat ve kterém obvodu, rozhodne později regionální rada. Z těchto sedmi představitelů bude také zřejmě vybrán kandidát na funkci primátora za ODS.

Na dalších místech kandidátek do zastupitelstva se umístili mimo jiné náměstek primátora Milan Richter, starosta Prahy 1 Filip Dvořák, starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský či radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Celkem bude na sedmi kandidátkách 63 nominovaných.

Primátorem Bém prozatím zůstává

Pražská organizace ODS se v posledních týdnech třese v základech. Turbulence vyvolala porážka ve sněmovních volbách, kdy v Praze poprvé v polistopadové historii vyhrála jiná strana než ODS, konkrétně TOP 09.

Poté začala očista: Pavel Bém oznámil rezignaci na předsednické křeslo, primátorem ale zůstává. Členové rovněž odvolali tři místopředsedy, mezi nimi i kontroverzního starostu Prahy 5 Milana Jančíka.

Šťastný, jeden z největších bojovníků proti kouření, stojí před těžkým úkolem: před podzimními komunálními volbami musí zastavit klesající preference ODS. Už letos v lednu jí totiž předvolební průzkumy přičítaly v hlavním městě poloviční zisk oproti minulým sněmovním volbám.

 

Právě se děje

Další zprávy