Senátoři navrhují revoluci: zrušit body za 0,3 promile

Domácí Domácí
24. 6. 2010 11:40
Návrh, který jde do sněmovny, počítá i se zrušením bodového trestu za mírné překročení rychlosti
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátem ve čtvrtek podruhé prošel návrh na změny takzvaného bodového systému.

Stejnou předlohu již dříve schválil, ale bývalá sněmovna jej nestihla projednat.

Dokument počítá se zpřísněním trestů za vážné dopravní přestupky a naopak úplné zrušení několika malých.

Provinilí řidiči by pak za své pochybení zaplatili peněžní pokutu.

Bodový trest by tak mohl skončit v případě překročení povolené rychlosti v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu nebo povinnosti denního svícení. Návrh také chce zrušit pětibodový trest pro starší řidiče, kteří sebou nemají platný posudek o zdravotní způsobilosti.

Senátoři jsou i pro zrušení trestu naměření alkoholu do 0,3 promile. Pokud policisté u řidiče nejvýše takové množství alkoholu v dechu objeví, může dostat až pětitisícovou pokutu. Nulová tolerance by tak podle senátorů zůstala prakticky zachována, zákon by se však přiblížil normám západoevropských zemí, které tolerují naměření alkoholu do 0,25 promile.

Novela naopak navrhuje zpřísnit bodový trest za vyšší množství alkoholu, a to ze šesti na sedm bodů.

Právě přesnost měření alkoholu při dechové zkoušce je dlouhodobě probírané téma. Nástroje, které má policie k dispozici, totiž nedokáží hladinu úplně přesně stanovit a může tak dojít k nechtěnému omylu a tedy i bodovému postihu.

Vyšší postih naopak senátoři požadují u několika vážných přestupků. Z šesti na sedm bodů za jízdu řidiči, kterému byl zadržen řidičský průkaz, za porušení zákazu předjíždění vozidla nebo za otáčení se a couvání na dálnici.

Pět místo tří bodů má hrozit za ohrožení jiného řidiče při přejíždění mezi jízdními pruhy.

Za nepoužití dětské autosedačky nebo bezpečnostního pásu u dítěte by mělo být potrestáno přičtením čtyř bodů a u dospělého tří. V současné době je postih za obojí dvoubodový.

Změny v bodovém systému senátoři připravili ve spolupráci s ministerstvem dopravy a policií. Částečně navazují i na nepřijatou poslaneckou úpravu.

Novelu zákona nyní dostane k projednání Poslanecká sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy