První schůze sněmovny: dát slib, zvolit komise a padla

Domácí Domácí
22. 6. 2010 15:00
Ustavující jednání dolní komory parlamentu jsme sledovali online

Praha - V Poslanecké sněmovně bylo po několika týdnech opět živo. Zákonodárci, které si voliči vybrali koncem května, se poprvé sešli na ustavující schůzi.

Ta ale trvala jen zhruba hodinu - zazněla hymna, poslanci jeden po druhém složili slib, vybrali volební komisi, která se postará o volbu vedení Poslanecké sněmovny, a schůzi přerušili.

Už nyní se ovšem rýsuje, kdo ve vedení dolní komory parlamentu usedne. Měly by ho opanovat ženy.

Předsedkyní bude podle všeho 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Místopředsednické posty za rodící se "trojkoalici" by měly obsadit Kateřina Klasnová (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09). Doplní je jeden sociální demokrat, zřejmě Lubomír Zaorálek.

Na dnešní schůzi ještě poslanci seděli podle abecedy, až posléze se rozsadí podle stranické příslušnosti.

Dění v dolní komoře parlamentu jsme sledovali v online reportáži:


Projev

Důležité

Zajímavost

15:00 - Po složení slibu sněmovna ustanovila a mandátní a imunitní výbor a volební komisi. Pak poslanci jednání přeušili. Teď běží lhůta, ve které mohou strany nominovat své kandidáty na předsedu sněmovny.

14:48 - Poslanecký slib složili bez výhrad všichni přítomní poslanci, konstatovala Miroslava Němcová.

14:25 - Text slibu poslance podle Ústavy ČR zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

14:20 - Přestože se ze zasedání omluvil, ministr Kohout začátek schůze sleduje z místa vedle premiéra Fischera.

14:10 - Poslanci v abecedním pořádku skládají slib do rukou Miroslavy Němcové podáním ruky a slovem "Slibuji!". Jejich jména ale čte druhý nejstarší místopředseda bývalé sněmovny, komunista Vojtěch Filip. Pro KSČM je Filipova účast na slibu poslanců na delší dobu "labutí písní" ve vedení sněmovny. "Trojkoalice" se už dohodla, že KSČM post místopředsedy pro toto volební období nedostane.

14:07 - Svolavatelka schůze Miroslava Němcová poslance přivítala. Pak oznámila, že poslanci se na schůzi dostavili všichni. Z jednání se omluvil jen ministr zahraničí Jan Kohout.

14:04 - Ustavující schůzi nové Poslanecké sněmovny ČR zahájila státní hymna.

Foto: Ludvík Hradilek

14:00 - Poslanci zatím postávají ve skupinkách před jednacím sálem. Někteří noví zákonodárci ODS mají radost z anktey o miss sněmovny. A ujišťují kolegyni Zdeňku Horníkovou, že by od nich určitě dostala hlas právě ona.

13:55 - Poslanecký klub ODS jednohlasně nominoval Miroslavu Němcovou na post předsedkyně Poslanecké sněmovny, oznámil předseda strany Petr Nečas.

13:38 - "Rozhodli jsme se nominovat Lubomíra Zaorálka pro volbu předsedy sněmovny," prohlásil šéf poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka. Operuje přitom tím, že ČSSD má nejvíce zákonodárců. Navíc by podle zvyklostí měla křeslo předsedy dolní komory parlamentu obsadit nejsilnější opoziční strana.

11:46 - Poslanci TOP 09 podle očekávání schválili nominaci Vlasty Parkanové na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Pro hlasovali všichni členové klubu, s výjimkou samotné Parkanové, která se zdržela.

11:40 - Sněmovna dnes nebude volit své vedení, jak se původně očekávalo. Poté, co poslanci složí slib, odhlasují jen počet místopředsedů. Pak bude zasedání přerušeno, zjistil reportér Aktuálně.cz. Do zítřka pak poběží lhůta, do které budou strany moci nominovat své kandidáty na místopředsedy dolní komory. Znovu se pak poslanci sejdou ve čtvrtek ráno.

10:24 - Sociální demokraté vzdali boj o křeslo předsedy sněmovny, ačkoliv dříve avizovali, že coby nejsilnější strana nominují Lubomíra Zaorálka. Po jednání předsedů poslaneckých klubů to oznámil úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

10:20 - Poslanci Věcí veřejných si dnes chtěli "hodit očko" u voličů. Proto ráno vyrazili do Sněmovní ulice tramvají. A dokonce si všichni označili jízdenku. Otázkou je, zda Radka Johna či Víta Bártu potkáte v MHD i v jiné dny.

10:14 - Schůze oficiálně začíná ve 14:00. Do poslaneckých lavic usedne hned 114 zákonodárců. Podívejte se, koho jste si zvolili:

 

Právě se děje

Další zprávy