Co je nová ODS? Nečas oživuje legendu o lidové straně

Petr Holub
20. 6. 2010 23:29
ANALÝZA: Petr Nečas opakuje osm let to samé, teď mu ODS náhle rozumí
S novým předsednictvem k novým zítřkům. Kam zmizeli zástupci Prahy?
S novým předsednictvem k novým zítřkům. Kam zmizeli zástupci Prahy? | Foto: Jan Langer

Praha - Předseda Petr Nečas, první místopředsedkyně Miroslava Němcová, nejsilnější místopředseda Alexandr Vondra. V čele ODS nejsou nové tváře, přesto mohou občanští demokraté po 21. kongresu říci: "Změnili jsme se."

Do jednání o nové vládní koalici tak vstupuje strana, která bude hájit jasný pravicový program se sociálním rozměrem. Stejná strana může úspěšně bojovat o důvěru voličů už v říjnových komunálních volbách.

Už jsem to říkal jednou

Petr Nečas hovořil před straníky také o nepříjemných věcech. "Naše politika ztratí jakoukoli věrohodnost, pokud bude pokračovat praxe získávání křesel v dozorčích a správních radách, pokud budeme při každé privatizaci zakopávat o členy naší politické strany, pokud je u některých našich členů jasně zřetelné, za zájmy jaké lobbyistické, kapitálové či zájmové skupiny kopou," řekl už na kongresu v roce 2002, kde prohrál o 11 hlasů boj o předsednictví s Mirkem Topolánkem.

Petr Nečas o nové ODS

O kongresu: Ukázal ODS jako stranu, která má skutečně hluboce ve svém genetickém kódu zabudovánu vůli po demokratických změnách, demokratickém hlasování a svobodné vůli svých delegátů

O předsednictvu: Jsem velice rád, že byli zvoleni tito kolegové. Jsou to ti, které jsem si přál a podporoval a z tohoto pohledu považuji tento tým zvolený 21. Kongresem za velice kompaktní a schopný přinést občanské demokracii pozitivní výsledky

O svém vlivu: Tento tým je sestaven díky jejich kvalitě, dokázali přesvědčit výraznou většinou delegáty kongresu. Jsem přesvědčený, že kongres vybíral moudře a správné kandidáty na správná místa. Je skutečností, že odpovídá mému veřejně vysloveného přání. Intenzivně jsem je prosazoval a podporoval.

O Praze: Budeme intenzivně komunikovat s vedením pražského regionu. Nemáme žádný zájem na ostrakizaci pražského regionálního sdružení ODS. Všem nám mimořádně záleží na volebním úspěchu ODS v Praze při podzimních volbách. V nejkratším termínu se sejdeme a nebojím se jakýchkoli problémů.

O vládě: Platí to, že část nejvyššího vedení strany je ve vládě, protože praktická realizace politiky se odehrává ve vládě. Na druhou stranu je vždy zdravé, když tam nejsou všichni. Už před kongresem jsme se dohodli, že o vnitřní chod strany se bude starat Pavel Blažek.

O osm let později konstatoval, že ODS o důvěru přišla: "Musíme obnovit důvěryhodnost a serióznost naší strany u voličů, především u těch neukotvených středopravých a pravicových voličů, kteří od nás odešli," prohlásil při svém kandidátském projevu. Tentokrát neměl soupeře a získal hlasy 87 procent delegátů.

Otevírá se tak možnost, že tentokrát vláda uskuteční svůj protikorupční program. Třiadvacet bodů boje s korupcí, který připravila koaliční komise, odpovídá do detailů plánu, který do svého programu napsala Topolánkova vláda. Nečasovi spolustraníci věří, že plán uskuteční. K sestavení vládního programu dostal na kongresu bianco šek.

Víc než rozpočet

Nečas trvá celých osm let na dalším rozměru své politiky. V roce 2002 doporučoval, ať se ODS stane lidovou stranou, kterou mohou volit všechny vrstvy společnosti. Tentokrát zahájil kandidátský projev výčtem, že přes volební porážku má strana příznivce ve všech sociálních skupinách. ODS získala 20 procent hlasů, přitom ji volilo 27 procent vysokoškolsky vzdělaných občanů a 37 procent podnikatelů. Volí ji mladší lidé, i když v menší míře, než TOP 09.

"Také u našich penzistů jsem dosáhli sedmnáctiprocentní podpory," uvedl Nečas a tato připomínka je dobré znamení pro penzisty, kteří se obávají, že pravicová vláda podle návrhu ministra financí zmrazí i v příštím roce důchody.

Nový šéf není ve straně solitérem. Příliš tvrdé rozpočtové škrty na úkor sociálně slabších vrstev odmítl také nový místopředseda Pavel Blažek: "Věnujme se státním rozpočtům. Ale lidé nás nebudou volit, pokud se zaměříme pouze na státní rozpočty a nebudeme se zabývat jinými celospolečenskými a trvalými záležitostmi."

Nový začátek

Občanští demokraté tleskali Alexandru Vondrovi, když označil 21. kongres za osudový. Fráze o "přelomu" a "novém začátku" ale používali i další řečníci. Zároveň připomínali propad popularity, ke kterému došlo v posledním roce.

Obrat byl spuštěn už koncem loňského listopadu, kdy se regionální reprezentace pod vedením Prahy, Ústí a Českých Budějovic pokusila odvolat předsedu Mirka Topolánka. Ten se bránil slovy, že je nepohodlný regionálním kmotrům. "Podařilo se mi na problém upozornit a pojmenovat ho, čímž se otevřela cesta k jeho řešení," vysvětlil svůj tehdejší postup v dopise delegátům kongresu.

Koncem března se však pod dojmem padajících preferencí špičky ODS shodly, že také Topolánek je součástí problému. Předseda nechtěl odstoupit a tak dalo stranické grémium šanci výkonné radě, aby Topolánka odvolala. Naskytla se tak příležitost k odplatě lidem, které Topolánek označil za kmotry a kteří ve výkonné radě zasedali. Převzít stranu musel Nečas.

Následovala volební porážka, když voliči ODS utekli zvláště do nových pravicových stran TOP 09 a Věci veřejné. Nespokojení byli i skalní voliči, kteří "vykroužkovali" 26 poslaneckých kandidátů v čele s Ivanem Langerem. Nečas volební výsledek dnes hodnotí jako další krok ke změně a voličům za jejich lekci na kongresu poděkoval.

Otřesená ODS začala hledat nové vedení a už před kongresem bylo jisté, že se vymění čtyři z pěti místopředsedů a že odejde 23 členů ze čtyřiačtyřicetičlenné výkonné rady.

Demokracie, svoboda, Klaus

Proměnu ODS dokumentoval kongres. Delegáti se vzepřeli plánu reprezentací velkých krajů, které se dohodly na obsazení funkcí místopředsedů. V celé řadě sobotních projevů zazněla výzva, ať krajští delegáti nevolí podle předkongresových dohod svých šéfů.

O neúčinnosti dohod bylo jasno v neděli v poledne, když se první místopředsedkyní stala Miroslava Němcová, se kterou regiony nepočítaly. Neuspěly Praha a jižní Čechy, které Topolánek označil za kmotrovské regiony. S nimi se svezly střední Čechy, které byly hybnou pákou předkongresových dohod. Zbylé místopředsedy volili delegáti už spontánně na Nečasovu výzvu.

"To, co se dnes tady děje, není revoluce. To je jenom ten z krásných okamžiků v dějinách, kdy demokracie funguje. A jinak to v naší straně ani být nesmí," vyložil delegátům, čeho byli svědky, Alexandr Vondra a doplnil, že odporem proti zákulisním dohodám vyhrála na kongresu i svoboda: "Svobodná volba je základním a nejvyšším principem a nikdo z nás si toto nesmí nechat vzít."

Spokojen může být i zakladatel strany Václav Klaus. Odvolali se na něho čtyři z devíti místopředsednických kandidátů a všichni byli zvoleni.

 

Právě se děje

Další zprávy